LLiNK

Rotterdam, 16 maart 2007


- PERSBERICHT -

LLinke Soep raakt van de regen in de drop

LLinke Soep, het duurzame programma met ballen, is deze week Nederlandser dan ooit. Drop, regenwater, brede rivieren en mejuffrouw Holland zijn enkele ingrediënten waar deze Soep mee gekruid is. Verder wordt er gekeken of het planten van bomen ter compensatie van onze CO2 uitstoot echt zoden aan de dijk zet en vermommen we ons met bivakmuts om keihard actie te kunnen voeren. LLinke Soep is op dinsdag 20 maart om 20.55 uur te zien bij LLiNK op Nederland 3.

Jaarlijks worden wij in Nederland getrakteerd op 90 biljoen liter water die uit de lucht komt vallen of van de bergen stroomt. Van die enorme plas gebruiken we 1 biljoen oftewel duizend miljard oftewel duizendmaal duizend miljoen voor onze directe noden. De rivieren zijn smerig en de regen is nogal zuur dus een beetje zuiveren voordat het thuis uit de kraan komt, is geen overbodige luxe. Maar dat kost natuurlijk energie. Edo zoekt uit hoeveel, vraagt zich af waarom we Hollands zuunig moeten zijn en hoe het toch komt dat we dagelijks 35 liter drinkwater door de wc spoelen.

Onze droplust kent zijn gelijke niet in de wereld. Per persoon verzwelgen wij zo'n twee kilo drop per jaar. Mooi gegeven voor een droptest. Froukje wordt dan ook op een college in Hilversum gedropt waar drie jongens hun snoepje van de week mogen uitzoeken. De snoepjes in kwestie zijn drie meisjes die tot hun ontzetting uit de klas worden getrokken om het testpanel te vormen. Geblinddoekt worden ze door de jongens met drie soorten zachte drop gevoerd. Zal de biologische Organic Licorice drop van Halva met het eco-logo de concurrentie in het stof doen bijten?

Compenseren is helemaal hot vandaag de dag. Velen van ons beseffen dat ze niet alleen een stevige Mondiale Voetafdruk achterlaten (de ruimte uitgedrukt in hectaren, die elk mens inneemt om te leven) maar ook verantwoordelijk zijn voor een gigantische persoonlijke uitstoot. Per Nederlander 12 ton CO2 per jaar. Voor de mensen die diep gebukt gaan onder dit gegeven en hun geweten willen sussen, bestaat er een uitlaatklep: klimaatcompensatie. Je vliegvakanties, je geraas over de snelweg, alles kun je compenseren door de aanplant van bomen. Maar werkt die compensatie? En wie ziet daar op toe? Froukje zoekt het helemaal uit.

Bij razende reporter Marcel borrelt deze week het actievoerdersbloed in de aderen. Hij wikkelt zich in Palestinasjaal plus bivakmuts en kistjes en reist, op het ergste voorbereid, naar een actie bij het Europees parlement in Brussel. Daar demonstreren 300 'Vrienden van de aarde' uit heel Europa voor een beter Europees energie- en klimaatbeleid. De gemoederen zijn veel bedaarder dan Marcel ooit had ingeschat. De demonstranten geloven niet in harde acties, dus wil Marcel weten: waarom dan helemaal naar Brussel afgereisd? Dat blijkt eerder voor de kijkcijfers te zijn dan om de Euro-parlementariërs te imponeren.

Als we dan toch bezig zijn ons leven duurzaam in te richten, moeten we ook consequent zijn. Dan moet er ook milieuvriendelijk gevreeën worden. We kunnen wat dat betreft een voorbeeld nemen aan onze nationale pornoqueen Kim Holland. Froukje zoekt haar op om haar op de groene meetlat te leggen. Zij blijkt behoorlijk ecoveilig te seksen. Vorig jaar nog kwam zij in het geweer tegen giftige weekmakers die zich in allerhande, verre van weke speeltjes bevinden. Kim houdt haar poot stijf en gebruikt alleen dildo's, vibrators en andere apparaten die gemaakt zijn van eerlijk rubber, echte siliconen of hard plastic. Maar wat doet ze met de batterijen? En wat voor groene bedgeheimen en tips heeft ze voor alle Nederlandse dames in petto?

LLinke Soep op radio, tv en internet.
Radio 1: iedere vrijdag om 20.00 uur.
Nederland 3: dinsdag 20 maart om 20.55 op Nederland 3. Internet: iedere dag vers

LLinke Soep is een programma van LLiNK. Met haar programma's wil LLiNK kijkers en luisteraars inspireren een bijdrage te leveren aan een vrije, eerlijke en duurzame wereld. LLiNK zendt uit op Nederland 2 en 3, Radio 1, 3FM, Radio 5 en www.LLiNK.nl.


------------------------------------------


- EINDE PERSBERICHT -