Gemeente Vlist


COMMUNICATIE & VOORLICHTING
Dorpsplein 8, 2821 AS Stolwijk
0182 ­ 348410 (telefoon) / 0182 ­ 341325 (fax)
www.gemvlist.nl (website) / m.vd.hoeven@gem-vlist.nl (e-mail)

Persbericht 16 maart 2007

Opnieuw delegatie uit Servische gemeente Bac in Vlist

Op dinsdag 20 en woensdag 21 maart is er opnieuw een delegatie uit de Servische gemeente Bac te gast in Vlist. Het bezoek vindt plaats in het kader van `Focus Vojvodina', een project van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

Het werkbezoek heeft als thema ´Bouwen voor ouderen´. Op dinsdag ontvangt het college mw. D. Sajin (gemeentesecretaris), mw. R. Torubarov (voorzitter Vrouwenvereniging Hand to Hand) en mw. I. Veskov (vrijwilliger Centrum voor lokale ontwikkeling Bac) in het gemeentekantoor in Stolwijk. De vertegenwoordigers van de gemeente Bac vertellen dan over hun ervaringen met het project tot nu toe en over de plannen voor een nieuwe woonvoorziening voor ouderen. De Servische gemeente wil een bestaand gebouw volledig renoveren en ombouwen tot een volwaardig bejaardenhuis. Er is veel gedaan om inwoners bij dit plan te betrekken. Zo werd hen via een enquête en via huisbezoeken gevraagd of zij voor of tegen het initiatief zijn. Verder is er veel werk verzet om mensen te interesseren voor vrijwilligerswerk in de nieuwe woonvoorziening. De gemeente Vlist wil een bijdrage leveren door te laten zien op welke manier in Nederland voorzieningen voor ouderen worden opgezet en hoe deze in de dagelijkse praktijk werken. Daarbij is er speciale aandacht voor de manier waarop gemeente, bouwondernemingen, vrijwilligers en andere organisaties betrokken zijn bij de ontwikkeling.
Aansluitend aan de bijeenkomst op het gemeentekantoor worden de delegatieleden ontvangen in Huize Stolwaard, waar zij samen met vrijwilligers en cliëntenraad lunchen. 's Avonds ontmoeten zij verschillende organisaties die mogelijk interesse hebben om het ouderenproject in Bac financieel te ondersteunen, zoals de Rotary Club, de Lions Club en diverse bouwondernemers. Op woensdag bezoeken zij de dagopvang voor ouderen in Haastrecht. Verder staat een lezing over de verschillen tussen de sociale wetgeving in Nederland en in Servië op het programma.

Project
Sinds 2004 is de gemeente Vlist betrokken bij het project `Focus Vojvodina'. Doel van het project is een intensieve samenwerking op het gebied van burgerparticipatie tot stand brengen tussen enkele Nederlandse en enkele Servische gemeenten die zijn gelegen in de Vojvodina (vandaar de naam `Focus Vojvodina)'. In het kader van dit project is de gemeente Bac, naar aanleiding van het werkbezoek aan De Liezeborgh in Haastrecht in november 2005, op een interactieve manier gestart met de ontwikkeling van een nieuwe woonvoorziening voor ouderen. Het project wordt gecoördineerd door VNG International en het IKV (Interkerkelijk Vredesberaad). Verder zijn de FSLD (Foundation in Support of Local Democracy, Poolse partner, verzorgt de trainingen in Polen) en het Citizens Pact (gevestigd in Novi Sad, Vojvodina, coördinatie van het project ter plaatse) betrokken. Het project dat in 2004 begon, eindigt dit jaar.


------------------------------------------------------- einde bericht -------------------------------------------------------