Ingezonden persbericht


Persuitnodiging

Den Haag, 15 maart 2007

Uitreiking Keurmerk De Schone School

Geen lege blikjes op het schoolplein, niet één rondslingerend snoepzakje in de aula en een kantine waar je van de vloer kunt eten... Een school die zo keurig omgaat met zwerfafval, verdient het Keurmerk De Schone School. Op dinsdag 20 maart 2007 vindt de uitreiking van dit Keurmerk plaats aan scholen uit heel Nederland. Dit gebeurt tijdens de Week van Nederland Schoon op het Schaapmarktplein in Sneek.

Alle scholen voor basis- en voortgezet onderwijs in Nederland konden zich tot 2 februari 2007 via www.deschoneschool.nl opgeven voor een nominatie voor het Keurmerk De Schone School. Inspectieteams van Nederland Schoon hebben tweemaal alle genomineerde scholen uitgebreid gecontroleerd aan de hand van een zwerfafvalmeting. Een aantal scholen mag het Keurmerk in ontvangst nemen. De leerlingen en het personeel van deze scholen hebben 'hun' zwerfafvalprobleem de afgelopen maanden met heel veel inzet, enthousiasme én succes aangepakt. De uitreiking vindt op 20 maart 2007 plaats in Sneek, tijdens de Week van Nederland Schoon. De scholen die het Keurmerk krijgen, mogen zich vanaf dan profileren als 'Schone School 2007'. De scholen die het keurmerk in Sneek in ontvangst zullen nemen zijn:

-De Koningin Beatrixschool uit Culemborg
-Basisschool Sterre van der Zee uit Delfzijl
-Basisschool Wolfersveenschool uit Zelhem
-CSG Breda, unit Tessenderlandt uit Breda
-Twents Carmel College uit Losser
-Openbare Basisschool Duiveland uit Sirjansland

Scholen die het keurmerk wel krijgen maar niet in Sneek in ontvangst zullen nemen zijn:

-Basisschool met de Bijbel uit Noordeloos
-Basisschool Eben Haezer uit Leerbroek
-Basisschool DS Koelemanschool uit Gorinchem

De Schone School
Het Keurmerk maakt deel uit van de aanpak De Schone School, waar scholen zich via www.deschoneschool.nl voor kunnen inschrijven. Zij krijgen dan een handvat aangereikt om het zwerfafvalprobleem in de school en op en rondom hun terrein te bestrijden. De aanpak voor het voortgezet onderwijs bestaat uit vier modules: Voorzieningen, Verantwoordelijkheid, Voorlichting en Verbalisering. Elke module is opgebouwd uit takenlijsten waarmee schoolpersoneel en leerlingen op een positieve én effectieve manier aan de slag kunnen. De aanpak voor basisscholen is meer pedagogisch opgezet en bestaat uit een aanbod van diverse lespakketten. De website biedt daarnaast tips en lessuggesties om zwerfafval tegen te gaan.

Programma
De pers is op 20 maart vanaf 13:30 uur van harte uitgenodigd op het Schaapmarktplein in Sneek. Voorafgaand aan de uitreiking presenteert Co Rowold (bekend van o.a. MTV en Jetix) de Afval Quiz voor scholieren. Om 14:40 uur krijgen de scholen het Keurmerk uitgereikt door Nederland Schoon.

Het Impulsprogramma Zwerfafval 2007-2009
Het bovenstaande initiatief is ontwikkeld in het kader van het Impulsprogramma Zwerfafval 2007-2009. Dit programma is een gezamenlijk initiatief van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), het bedrijfsleven verenigd in VNO-NCW en het ministerie van VROM. Voor nadere informatie over dit onderdeel kunt u contact opnemen met Stichting Nederland Schoon, die de uitvoer van dit onderdeel namens de gezamenlijke partijen coördineert. Telefoon 070-3042080 of kijk op www.eenschonernederlandligtvoorhetoprapen.nl