Gemeente Enschede

Site www.enschede2015.nl is online

De site www.enschede2015.nl is vanaf morgen, dinsdag 20 maart, online. De site geeft actuele en achtergrondinformatie over de te ontwikkelen nieuwe Toekomstvisie van Enschede. De site is hét communicatiemiddel dat de gemeente de komende maanden inzet om zoveel mogelijk inwoners op een toegankelijke en directe manier te betrekken en te informeren over de Toekomstvisie. Burgers kunnen onder meer via de site hun mening geven over hun toekomst van Enschede.

Hoofdknoppen site

Op de site zijn actualiteiten en achtergronden te vinden. De site is onderverdeeld in acht verschillende `hoofdknoppen', waaronder een algemene knop `Toekomstvisie Enschede'. De andere knoppen staan voor de zeven thema's van de Toekomstvisie: stedelijke ontwikkeling, rol gemeente, bekendheid Enschede, economie en innovatie, sociale stijging, sociale binding en buitengebied en groen. Zeven werkgroepen, met daarin steeds een wethouder, raadsleden en ambtenaren, zijn verantwoordelijk voor deze thema's. Burgers kunnen bovendien via de site hun mening geven over de toekomst van Enschede via een 100 woordenbericht.

Stadsdebatten

Het formele traject van de Toekomstvisie loopt tot oktober dit jaar. Dan ligt er een document dat richting geeft aan de ontwikkeling van Enschede en tot belangrijke beslissingen aanzet. Tot die tijd hebben er verschillende stadsdebatten en bijeenkomsten plaats. Op 24 mei is er bovendien een grote bijeenkomst in de Grote Kerk waar alle resultaten van de voorgaande periode gepresenteerd worden. Begin oktober neemt de gemeenteraad een besluit over de Toekomstvisie.

De eerste stadsgesprekken hebben inmiddels plaatsgevonden. Diverse groepen inwoners zijn hierbij betrokken: creatievellingen, mensen uit het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties en bewoners van diverse wijken. De gesprekken staan steeds onder leiding van een collegelid.

De huidige Toekomstvisie Enschede 2010 heeft de stad veel gebracht. Veel van deze visie, die stamt uit 1999, is bereikt of in gang gezet: van Muziekkwartier tot Kennispark, van Cultuurcluster tot Innovatieplatform en van Scholingsboulevard tot een sluitende aanpak voor voor- en vroegschoolse opvang. Nu is er weer nieuwe inspiratie nodig om de volgende stap te zetten. Dit om onder meer met hernieuwde kracht een hardnekkig probleem als de zwakke sociaal-economische positie van Enschede tegemoet te treden.

19 maart 2007