Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Amsterdam, 20 maart 2007

Maatschappelijke stages: wie gaat de kar trekken?

Drie maanden verplicht op stage in het vrijwilligerswerk: een goed idee om scholieren bij de maatschappij te betrekken. Met 180.000 stagiairs per jaar is dat wel een gigantische klus.

Leerlingen uit het voortgezet onderwijs kunnen er niet meer onderuit: het regeerakkoord van het kabinet Balkenende IV bepaalt dat ze allemaal drie maanden op stage moeten bij een vrijwilligersorganisatie, zulks om hun betrokkenheid bij de maatschappij te vergroten. De vraag is wel: wie gaat dat organiseren en ook: wie gaat dat betalen?

"Tegen de ambitie van deze regering om zoveel mogelijk jongeren met vrijwilligerswerk in aanraking te brengen zeg ik, om in CDA-termen te blijven, alleen maar halleluja", zegt Marius Ernsting, voorzitter van de Vereniging NOV, de belangenorganisatie voor het vrijwilligerswerk. "Mijn bezwaar tegen dit voornemen is echter dat de coalitie per decreet afkondigt dat jongeren dit zullen gaan doen. Dan denk ik: roepen jullie maar wat zonder benul van de praktijk? De vrijwilligersorganisaties hebben hun handen al vol. Er moet dus menskracht bij om die 180.000 scholieren op jaarbasis te begeleiden. Daar zit een prijskaartje aan, en in de financiële paragraaf van het regeerakkoord is er geen cent gereserveerd voor dit plan. Wat men eigenlijk zegt is: wij, de regering, willen iets bereiken en jullie, de scholen en het vrijwilligerswerk, moeten dat betalen."

Gijs Bodenstaff, directeur van online stagebemiddelaar Stageplaza.nl, heeft het gevoel dat de vrijwilligersorganisaties en het onderwijs zich enigszins overvallen voelen door het regeringsbesluit. "Er is in ieder geval geen vooroverleg geweest. Uit mijn contacten met vrijwilligersorganisaties blijkt dat ze er niet negatief tegenover staan, maar ze vragen zich inderdaad wel af of de verantwoordelijkheid voor de organisatie van de maatschappelijke stages nu bij hen ligt, en of ze daar geld voor krijgen. Ik denk overigens dat veel vrijwilligersorganisaties er nog oude, weinig gestroomlijnde werkwijzen op na houden. Bij Stageplaza.nl hebben we alle bedrijfsprocessen volledig geautomatiseerd en maakt het dus niet uit of we nu 20.000 of 200.000 stages bemiddelen."

CDA wijst kritiek van de hand

"In het regeerakkoord staat niet 'zoek het maar uit'", reageert Jan de Vries, Tweede Kamerlid van het CDA op de bezwaren van Ernsting. "Die kritiek is te gemakkelijk. We willen dit plan met alle betrokken partijen invulling geven. Voor ons staat als een paal boven water dat de maatschappelijke stage heel veel nut heeft. Jongeren worden zich meer bewust van wat er speelt in de maatschappij, en bovendien komen er handen bij die het werk verlichten. Want bij een stage van drie maanden kunnen de jongeren écht wel wat bijdragen in een organisatie. En wat betreft de financiën: ook daarvan moet nog blijken wie de lasten moet gaan dragen. In het regeerakkoord is geen enkele specifieke invulling gegeven aan het budget. Er is 1 miljard gereserveerd voor onderwijs, dat is alles wat er staat. Het zou dus ook zo kunnen zijn dat de overheid financieel gaat bijdragen aan de uitvoering van dit plan. Daarnaast staat het staat natuurlijk buiten kijf dat het de vrijwilligersorganisaties niet de kop mag kosten."

//////////EINDE PERSBERICHT//////////

Voor nadere informatie over het persbericht kunt u terecht bij:

Voor nadere informatie over het persbericht:
Floris Dogterom
2e Kostverlorenkade 128-2
1053 SE Amsterdam
+31-(0)20-7850891
+31-(0)84-2253212 (fax)
+31-(0)6-14838323 (mobile)

Stageplaza

De Ruyterkade 106 II

1011 AB Amsterdam