Politie Gelderland-Zuid

Helicam controle vanaf Kasteel Wijchen

Wijchen/Beuningen, 20-03-2007 o Door de politie van het district Tweestromenland is op donderdag 15 maart een grote milieucontrole gehouden in de gemeenten Wijchen en Beuningen. De controle werd uitgevoerd met behulp van een helikopter van het KLPD die voorzien was van een camera. Daarmee werden waarnemingen gedaan, ook op moeilijk bereikbare plaatsen. De milieuvluchten vertrokken vanuit de tuin van het Kasteel in Wijchen. Dit trok, mede vanwege het mooie weer, behoorlijk bekijks van het publiek.

Via een straalverbinding konden de beelden live op de grond worden meegekeken. Hiertoe hadden alle deelnemende handhavingspartners zich verzameld in het Kasteel. Aan de hand van de beelden kon de heli naar bepaalde objecten gestuurd worden waar men nader op wilde inzoomen. Tijdens deze actie werd nauw samengewerkt met opsporingsambtenaren en toezichthouders van verschillende afdelingen van de twee gemeenten, Provincie Gelderland, Waterschap Rivierenland, Rijkswaterstaat, VROM, Milieusamenwerking en Afvalverwerking Regio Nijmegen, het interregionale milieurechercheteam van de politie Gelderland-Midden en Gelderland-Zuid en de beide politieteams Wijchen en Beuningen.

Resultaten
Tijdens de controles werden diverse zaken gesignaleerd en vastgelegd. Deze zaken hadden onder andere te maken met:

* brandveiligheid ten aanzien van opslag van brandbare materialen bij bedrijven;

* illegale bouwactiviteiten;

* schade aan daken met golfplaten waarbij gekeken wordt of verwijdering danwel vervanging aan de regelgeving van asbestsanering voldoet;

* illegale tanksaneringen;

* illegale lozingen van mestvocht en andere stoffen.

De komende tijd zal gebruikt worden om de gedane constateringen vanaf de grond nader te onderzoeken. Ook dienen de waarnemingen als nul-meting op onder meer het terrein van milieutoezicht en opsporing, ruimtelijke ordening en als historisch overzicht van bedrijfslocaties.

De partners waren tevreden over de resultaten en hebben de wens uitgesproken om deze controle in de toekomst te herhalen. Het was de tweede keer dat een dergelijke controle in het district Tweestromenland is gehouden. Vorig jaar vond er een helicam controle plaats in het land van Maas en Waal.
(08)