Het Nederlandse Rode Kruis

20 maart 2007
Nieuwe mijlpaal voor Verwantenregistratie

Als er een ramp gebeurt, weet vaak niemand welke mensen daarbij betrokken zijn, hoe het met die mensen gaat en waar ze zijn. Liggen ze in een ziekenhuis, zitten ze in een opvangcentrum, zijn ze weggevlucht en lopen ze ergens op straat? Of waren ze helemaal niet betrokken en zitten ze gewoon thuis, terwijl de telefoon het niet meer doet? Familie en vrienden in andere plaatsen, en soms in andere landen, willen dat weten. Daarom wordt er vaak een telefoonnummer geopend waarnaar men kan bellen.

Wie dat nummer belt heeft een goede kans om een Rode Kruis-vrijwilliger aan de telefoon te krijgen. Samen met het ministerie van VWS worden dergelijke telefoonlijnen de laatste jaren bezet door het Rode Kruis. En Rode Kruis-vrijwilligers kunnen in de getroffen gemeente ook nog helpen met het verzamelen van gegevens over vermiste personen, zodat op de vragen van bellers goed antwoord kan worden gegeven.

Daarvoor is het nodig dat we over de gegevens van de bewoners van de gemeentes beschikken. We moeten immers eerst weten wie waar woont om na te kunnen gaan of iemand slachtoffer is. Deze gegevens komen van de gemeentes die zich hebben aangesloten bij de Dienst Verwantenregistratie. Het aantal Nederlandse gemeentes dat zich aansluit groeit gestaag. Inmiddels beschikken we over de gegevens van zes miljoen mensen, en we zijn hard op weg naar de tien miljoen.