Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


Vrijwilige registratie voor privéklinieken

Vrijwilige registratie voor privéklinieken

Nieuwsbericht, 20 maart 2007
Ziekenhuisbed

Minister Klink wil dat privéklinieken zich voorlopig vrijwillig laten registreren.

Dit kan de IGZ helpen bij het houden van toezicht.

Klinks voorkeur gaat `in elk geval vooralsnog' uit naar een vrijwillige registratie, schrijft hij vandaag aan de Tweede Kamer. De WTZi biedt geen juridische grond voor het instellen van zo'n plicht, omdat er in privéklinieken geen verzekerde zorg wordt geleverd. Bovendien zou het invoeren van een wettelijke plicht een omvangrijke wetswijziging, of zelfs het invoeren van een nieuwe wet, betekenen.

Website
In april 2007 komt er op de website van de IGZ een overzicht van privéklinieken. Klink verwacht dat deze lijst zal bijdragen aan het doel van verantwoorde zorg. "Wanneer een kliniek er niet op staat, is dit zeker geen reclame voor de kliniek. De kliniek wil zich kennelijk niet vrijwillig aanmelden bij de IGZ", schrijft hij.

Wanneer blijkt dat deze lijst niet de resultaten oplevert die ervan worden verwacht, wil Klink alsnog bekijken of een registratieplicht de oplossing is.

De Tweede Kamer vroeg de minister van VWS in 2006 in een motie om een voorstel te doen voor een registratiesysteem voor privéklinieken.

Verwijzingen