UnicefThailand: VN veroordelen aanvallen op schoolkinderen 20 maart 2007, Bangkok - De Verenigde Naties hebben opgeroepen tot het beëindigen van het geweld tegen kinderen in het zuiden van Thailand.

"De VN-organisaties die in Thailand werkzaam zijn, maken zich grote zorgen om het aanhoudende geweld tegen schoolkinderen in de provincies Pattani, Yala, Narathiwat en Songkhla," zegt VN-functionaris Joana Merlin-Scholtes. "Eerst werden scholen en onderwijzers aangevallen en nu zijn de kinderen zelf het doelwit."

De afgelopen weken kwamen drie kinderen om het leven en raakten zeven andere kinderen gewond toen een internaat in Songkla werd aangevallen. Vijf kinderen in Narathiwat raakten gewond toen er kogels werden afgevuurd op de schoolbus waarin ze zaten en in de provincie Yala werden twee tienermeisjes vermoord toen ze op weg naar school waren. Eind vorig jaar brandden in het zuiden van Thailand scholen af en werden onderwijzers aangevallen, waardoor scholen in deze regio een tijdje gesloten zijn geweest.

Veilige zones
Tomoo Hozumi, directeur van Unicef Thailand, roept op het geweld te beëindigen, zodat de kinderen in het zuiden in een veilige omgeving naar school kunnen. "Onderwijs vormt de sleutel voor de huidige en toekomstige ontwikkeling van Zuid-Thailand en alle scholen moeten als 'veilige zones' worden beschouwd."

In het zuiden van Thailand is 80 procent van de bevolking moslim. Ze verzetten zich tegen het feit dat de vier zuidelijke provincies - die eeuwenlang het islamitische sultanaat Pattana vormden tot ze in 1786 door de Thais werden veroverd - vanuit Bangkok worden bestuurd. Sinds januari 2004 is het verzet fel opgelaaid; de afgelopen drie jaar zijn meer dan 2.000 mensen om het leven gekomen, waaronder zestig onderwijzers. Ruim honderd scholen zijn afgebrand.