ABP


ABP geeft volledige openheid over aandelen

Pensioenfonds ABP heeft besloten openheid te geven over al haar aandelen in de bijna 4.000 beursgenoteerde bedrijven. Het fonds zal dit doen bij de presentatie van de Jaarcijfers 2006 op 10 april aanstaande.

Ook maakt het fonds bekend de voorbereiding en uitvoering van haar beleggingsbeleid inzake mensenrechten, milieu en goed bestuur verder te intensiveren. Bij beleggingskeuzes houdt ABP zich aan wetgeving en internationale verdragen. Over zaken die niet bij wet of verdrag verboden zijn maar toch als zeer verwerpelijk beoordeeld worden - zoals clusterbommen - beraadt het Bestuur zich.

Beleggingsstrategie
De beleggingsstrategie van ABP is een afgeleide van de kerndoelstelling van het fonds: een goed pensioen voor een betaalbare prijs. Daarvoor is een goed rendement nodig. ABP streeft naar dit rendement zonder daarbij mens en milieu uit het oog te verliezen. Zo heeft het fonds begin dit jaar besloten om als onderdeel van de nieuwe beleggingsstrategie extrafinanciële informatie nadrukkelijker te integreren in het beleggingsproces. Daarbij gaat het om zogenaamde ESG-factoren: criteria op het gebied van Environment (milieu), Social (sociaal beleid in ruime zin) en Governance en ethiek (goed ondernemingsbestuur). Het integreren van deze factoren past binnen het op de lange termijn gerichte beleggingsbeleid van ABP. Het fonds kondigt aan de voorbereiding en uitvoering van dit beleid verder te versterken. Zo zal er extra capaciteit worden aangewend om de monitoring van ESG-beleid door bedrijven te intensiveren en ook zelf duidelijk meer te gaan stemmen op aandeelhoudersvergaderingen.

Wetgeving en verdragen
Bij de keuze voor bepaalde beleggingsportefeuilles houdt ABP zich aan internationale en nationale wetgeving en verdragen waar ons land zich aan heeft verbonden. Wetgeving en verdragen vormen derhalve het ijkpunt. Ten aanzien van zaken als clusterbommen - die in deze verdragen niet aan de orde zijn - gaat het Bestuur van ABP zich beraden.

Transparantie
Ten slotte heeft ABP besloten om het proces naar volledige transparantie over beleggingen te gaan versnellen. Dit betekent dat ABP jaarlijks de belangen in alle bijna 4.000 beursgenoteerde ondernemingen (wereldwijd) zal gaan publiceren. Dit zal voor het eerst gebeuren tijdens de presentatie van de Jaarcijfers 2006 op 10 april aanstaande.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met mediavoorlichting, Hans ten
Brinke, telefoon: 045 5798100

Datum: 20-03-2007