Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Landschapsarchitect Dirk Sijmons wint prestigieuze Edgar Doncker Cultuurprijs

20 maart 2007

Landschapsarchitect ir. Dirk Sijmons ontving op woensdag 14 maart 2007 de Edgar Doncker Cultuurprijs. Prof. dr. Ed Taverne, emeritus hoogleraar geschiedenis van de architectuur en stedenbouw aan de Rijksuniversiteit van Groningen, overhandigde de prijs in het Stadhuis van Haarlem.

De Edgar Doncker stichting kent jaarlijks een prijs toe aan een persoon die zich onderscheidt op een van de volgende drie gebieden: kindergeneeskunde, natuurbehoud en het waarachtig Nederlandse cultuurgoed. Deze prestigieuze prijs bedraagt 150.000 euro, waarvan 25.000 euro vrij besteedbaar door de prijswinnaar. De overige 125.000 euro moet besteed moet worden aan een doel dat door de prijswinnaar, in overleg met de vakjury en het stichtingsbestuur, wordt bepaald.

Sijmons wil die 125.000 euro besteden aan een uitgebreid ontwerponderzoek naar verleden, heden en toekomst van het stelsel van boezemwateren in laag Nederland. Vanuit de landschapsarchitectonische invalshoek vindt hij het namelijk buitengewoon belangrijk dat de opknapbeurt van ons totale waterhuishoudingstelsel, met het oog op het waterbestendig maken van ons land, ook als een culturele opgave beschouwd wordt.

De prijswinnaar is is directeur van H+N+S Landschapsarchitecten, Rijksadviseur voor het Landschap en maakt deel uit van het college van Rijksadviseurs. Hij kreeg de prijs vanwege zijn buitengewone verdiensten voor het landschappelijk gezicht van Nederland.