Ingezonden persbericht



- PERSBERICHT -

Rijswijk, 20 maart 2007

Inname van omega-3 vetzuren fors lager dan aanbevolen

Voorlichtingsbureau Margarine, Vetten en Oliën doet onderzoek naar inname omega-3 vetzuren

Vandaag presenteerde het Voorlichtingsbureau Margarine, Vetten en Oliën de resultaten van het onderzoek naar de inname van omega-3 vetzuren . Uit het onderzoek blijkt dat de inname van omega-3 vetzuren onder jonge volwassenen aanzienlijk lager is dan de hoeveelheid die de Gezondheidsraad aanbeveelt. En dat terwijl omega-3 vetzuren een belangrijk onderdeel vormen binnen de dagelijkse voeding.

Het onderzoeksrapport werd in Nieuwspoort overhandigd aan Frans Kok, voorzitter van de adviescommissie van de Gezondheidsraad. Kok: "Dit onderzoek sluit aan op een belangrijke verandering in de nieuwe Richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad waarbij de aanbeveling voor visvetzuren namelijk fors is verhoogd. Hierin wordt het belang van de gezondheidseffecten van deze vetzuren weerspiegeld".

Resultaten
Het onderzoek geeft inzicht in de inname van de omega-3 vetzuren; ALA (alfa-linoleenzuur, plantaardig) en EPA + DHA (visvetzuren). Mannen hebben een gemiddelde dagelijkse inname van 1,95 gram ALA en vrouwen een inname van 1,26 gram ALA. Dit is lager dan de aanbeveling van 2,8 gram ALA per dag voor mannen en 2,2 gram ALA per dag voor vrouwen. De aanbevolen hoeveelheid van 450 mg EPA + DHA per dag wordt door zowel mannen met 103 mg/dag als vrouwen met 84 mg/dag niet gehaald.

Onderzoek belangrijk voor voedselconsumptie
Het is van groot belang dat men voedsel eet dat rijk is aan omega-3 vetzuren, aangezien deze vetzuren niet door het lichaam zelf worden aangemaakt. Omega-3 vetzuren spelen een rol in de preventie van hart- en vaatziekten. Daarnaast zijn er duidelijke aanwijzingen dat omega-3 vetzuren een rol spelen bij de groei en ontwikkeling van de hersenen en worden zij in verband gebracht met ADHD en dyslexie. Uit het onderzoek blijkt dat de productgroepen 'Vetten, oliën en hartige sauzen', en 'vis' in belangrijke mate bijdragen aan de inname van omega-3 vetzuren.

Fabeltjes omtrent omega-3
Er blijken veel fabeltjes over omega-3 te bestaan. Directeur Claudia Oomen: "Veel mensen denken dat ze alle dierlijke vetten moeten vermijden, maar visvetten zijn juist heel gezond omdat ze omega-3 vetzuren bevatten. Een andere misvatting is het idee dat de aanbevolen hoeveelheid omega-3 vetzuren onmogelijk te halen zou zijn via de reguliere voeding. Als je twee keer per week vis eet is het al mogelijk. Mensen die minder vaak vis eten of er niet van houden, raden we aan om verrijkte producten te gebruiken, zoals bijvoorbeeld margarine ".

&sup1Onderzoek
uitgevoerd door TNO Kwaliteit en Leven

Over het Voorlichtingsbureau Margarine, Vetten en Oliën Als kenniscentrum op het gebied van vetten en gezondheid zal het Voorlichtingsbureau de uitkomsten van het onderzoek gebruiken in haar voorlichting richting consumenten, voedingskundige instanties en andere experts. Doel is om betrouwbare en genuanceerde informatie te verstrekken over de rol van vetten binnen een gezonde voeding.


- Einde Bericht -

Noot aan de redactie (