FNV Bouw


Standpunt Aedes verhard

Het standpunt van Aedes heeft zich verhard. Leek het er gistermiddag nog op dat er wellicht deze week een nieuw informeel gesprek mogelijk zou zijn, gisteravond liet Aedes telefonisch weten dat er geen enkele ruimte was. Aedes wil hoe dan ook corporaties de mogelijkheid geven om bestaande afspraken boven de cao te schrappen. Als in een corporatie zoiets bestaat als een dertiende maand, premievrij pensioen of een tegemoetkoming in ziektekosten, dan moet de werkgever daar eenzijdig een streep door kunnen zetten. Voor FNV Bouw, CNV Woondiensten en De Unie onacceptabel. De bonden gaan nu hun leden informeren over de ontstane situatie.

Vanaf het allereerste moment heeft Aedes in de cao-onderhandelingen stevig ingezet op ruimte voor corporaties om zowel in negatieve als in positieve zin te mogen af wijken van de cao. Maatwerk op corporatieniveau dus. Aedes wil die mogelijkheid hoe dan ook openen. Voor de bonden is maatwerk acceptabel in de vorm van aparte onderhandelingen tussen corporatie en vakbond. Maar onverenigbaar vinden de bonden dat corporaties aan de ene kant bestaande maatwerk-afspraken eenzijdig kunnen afschaffen en aan de andere kant ruimte willen voor afwijkingen van de cao. Om medewerkers van 'maatwerkcorporaties' vertrouwen in afwijkende afspraken op de cao te geven, vinden de bonden het niet meer dan rechtvaardig dat eerder gemaakte afspraken niet eenzijdig kunnen worden afgeschaft.

Zo niet de onderhandelingsdelegatie van Aedes. Of werknemers nu een dertiende maand genieten, een extra tegemoetkoming in reiskosten of ziektekosten, een premievrij pensioen: Aedes vindt dat de corporatie daar een streep door moet kunnen halen.