Gemeente Sittard-Geleen


Sittard-Geleen vraagt alsnog voor 7 miljoen ESF-subsidie aan

Sittard-Geleen, 20 maart 2007 - De gemeente Sittard-Geleen vraagt voor twee scholingsprojecten subsidie aan in het kader van het ESF-fonds. Het gaat om een intern opleidingsproject van de gemeente en om een groot project van Orbis medisch en zorgconcern. De subsidieaanvragen omhelzen een bedrag van ruim zeven miljoen euro

Het project van Orbis is gebaseerd op scholing van de medewerkers met het oog op de ingebruikname van het nieuwe ziekenhuis in het Middengebied en andere vernieuwende initiatieven die Orbis ontwikkelt op het gebied van de gezondheidszorg. In totaal worden zo'n vierduizend medewerkers van Orbis op de een of andere manier bijgeschoold. Hiermee is een bedrag van naar schatting veertien miljoen euro gemoeid, waarvan de helft via ESF-subsidie betaald moet worden. De gemeente Sittard-Geleen vraagt deze subsidie om procedurele redenen aan voor Orbis.

Het opleidingsprogramma van de gemeente zelf heeft betrekking op een verdere professionalisering van de medewerkers van de gemeente. Zo'n vierhonderd ambtenaren worden bijgeschoold. Hiervoor vraagt de gemeente 125.000 euro ESF-subsidie.

Sittard-Geleen heeft eind oktober 2005 voor beide projecten al subsidie aangevraagd. De aanvraag kwam bij het ministerie van SZW binnen nadat toenmalig staatssecretaris Van Hoof het ESF-loket gesloten had, maar nog voordat die sluiting officieel gepubliceerd was. Begin dit jaar heeft de Raad van State bepaald dat de aanvragen die tussen de sluiting van het loket en de publicatie van het besluit zijn binnengekomen, alsnog in behandeling genomen moeten worden. Vandaar dat de gemeente nu besloten heeft om de aanvraagprocedure weer op te pakken. Sittard-Geleen heeft in deze kwestie steeds nauw samengewerkt met Maastricht, dat voor de reïntegratie van langdurig werklozen een aanvraag voor ESF-geld heeft ingediend.

Overigens zijn de opleidingsprojecten van zowel Orbis als de gemeente Sittard-Geleen al gestart, vooruitlopend op de uitkomst van de juridische procedures.


---