Unicef



Noord-Korea heeft financiële steun nodig 20 maart 2007, New York - Unicef vraagt donoren en partnerorganisaties om hun hulp aan Noord-Korea nieuw leven in te blazen. Het land kampt dit jaar mogelijk met een enorm tekort aan graan, doordat de overstromingen van vorig jaar oogsten hebben doen mislukken.

De regering van Noord-Korea accepteert geen humanitaire hulp, waardoor er veel minder voedsel dan voorheen het land binnenkomt. Unicef is in zes van de negen provincies van Noord-Korea actief met hulpprogramma's op het gebied van voeding, gezondheidszorg en onderwijs, veilig water, hygiëne en sanitaire voorzieningen.

"De aanwezigheid van Unicef maakt echt een verschil voor de kinderen in dit land. Dat geeft de leden van mijn team en mijzelf veel voldoening," zegt Gopalan Balagopal, directeur van het Unicef-kantoor in Noord-Korea.

Twee moeders met hun zieke kinderen in het Yonsan-ziekenhuis in de provincie Noord-Hwanghae. Unicef levert het ziekenhuis apparatuur, medicijnen en technische ondersteuning. Foto:
Unicef/HQ04-0521/Horner

Twee moeders met hun zieke kinderen in het Yonsan-ziekenhuis in de provincie Noord-Hwanghae. Unicef levert het ziekenhuis apparatuur, medicijnen en technische ondersteuning. Foto: Unicef/HQ04-0521/Horner

97 procent van de kinderen is gevaccineerd

Unicef heeft in Noord-Korea van alle VN-organisaties het grootste aantal medewerkers. Onlangs is een nieuw driejarig hulpprogramma van start gegaan, waarbij de focus op de voedselsituatie voor vrouwen en kinderen ligt.

In Noord-Korea is 97 procent van de kinderen gevaccineerd tegen ziektes, het hoogste percentage in Oost-Azië en de Pacific-regio. "We zorgen voor voedingssupplementen en behandelen kinderen die ondervoed zijn," zegt Balagopal. "Unicef levert bovendien essentiële medicijnen aan ziekenhuizen. Veel ziekenhuizen in Noord-Korea moeten het namelijk met krappe budgetten zien te rooien."