Nationale Bank van Belgie


Reactie van de Nationale Bank op het artikel in de Morgen van 20 maart met als titel " Ook Nationale Bank richt pijlen op Citibank" 2007-03-20

Het artikel met als titel " Ook Nationale Bank richt pijlen op Citibank"dat op 20 maart in de Morgen verscheen maakt melding van een commentaar van de Nationale Bank met betrekking tot het gebruik van het gegevensbestand van de Centrale voor Kredieten aan particulieren door Citibank.

De Nationale Bank ontkent met klem dat zij uitspraken heeft gedaan waarbij een bepaalde bank werd in vraag gesteld. Zij spreekt zich niet uit over het individueel gebruik van de centrale door de instellingen die de centrale moeten raadplegen. Het is trouwens niet aan haar om dit te doen: klachten hierover dienen immers te worden gericht aan de FOD Economie.

De Centrale voor Kredieten aan particulieren is een instrument in de strijd tegen overmatige schulden: kredietverstrekkers dienen ze te raadplegen alvorens een krediet toe te staan aan een consument.

Het beheer van de centrale werd door de wetgever aan de Nationale Bank toevertrouwd.

Het rechtmatige gebruik van de verzamelde gegevens wordt opgevolgd door een Begeleidingscomité waar alle betrokken partijen, Fod Economie, kredietverstrekkers, consumenten, Privacycommissie en de Nationale Bank vertegenwoordigd zijn.

Indien er manifest misbruik zou worden gemaakt van de gegevens van de Centrale voor Kredieten aan Particulieren zou dit comité niet nalaten te reageren.

Persbericht (pdf - 22k)