Time : 13:58:25
Date : 20 March 2007
Sender Name: FAVV-AFSCA

Bluetongue bij herkauwers : nieuwe versoepelingen tijdens de bluetonguevrije periode

De landen die getroffen zijn door bluetongue van het serotype 8 (Nederland, Frankrijk, Duitsland, Luxemburg, België) hebben na nauw overleg versoepelingen goedgekeurd waardoor de exportmogelijkheden voor herkauwers opnieuw vergroten.

Het protocol dat op 16 maart 2007 werd opgemaakt, versoepelt het handelsverkeer tussen de getroffen landen. Verplaatsingen tussen zones met beperkingen en bluetonguevrije zones worden daardoor tijdelijk opnieuw toegestaan, een maatregel waar de landbouwsector naar uitkeek.

De belangrijkste versoepelingen zijn:

oSlachtdieren uit de getroffen gebieden mogen zonder analyse vervoerd worden naar een slachthuis dat zich in een vrij gebied in Frankrijk of Duitsland bevindt.
oFok- en gebruiksdieren mogen vervoerd worden naar een andere veehouderij die zich in een vrij gebied in Frankrijk of Duitsland bevindt nadat een test heeft uitgewezen dat ze geen bluetongue hebben.

Dergelijke versoepelingen zijn uiteraard alleen mogelijk in de periode dat de vector (een culicoïdesmug) inactief is. Van zodra de mug opnieuw actief wordt, zullen de maatregelen geëvalueerd worden.

Een gedetailleerde beschrijving van de maatregelen en het volledige

bluetongue.

contactpersoon voor de Nederlandstalige pers:
Inge Jooris
0475 80 04 87

URL: http://www.favv.be