Nederlandse Vereniging van Journalisten

Ledenenquête: Persvrijheid onder druk
(20 mrt 2007)

Geachte collega,

Dit jaar zal 3 mei, Dag van de Persvrijheid, in het teken staan van 'bronbescherming onder druk'. Hiermee bedoelen wij: druk vanuit de overheid op journalisten om bronnen prijs te geven. Maar ook om gevoelige onderwerpen niet te publiceren of uit te zenden. Centraal staat de vraag: wordt er vaker een beroep op journalisten gedaan om mee te werken aan een strafrechtelijk onderzoek?

In dit kader wil de NVJ graag uw ervaringen met dit onderwerp weten. Door deze enquête hopen wij zicht te krijgen op eventuele druk of inmenging van de overheid bij de uitoefening van uw vak. De uitkomsten zullen op de Dag van de Persvrijheid worden gepresenteerd. Een kwalitatief en kwantitatief onderzoek wordt in opdracht van de NVJ uitgevoerd door de onafhankelijke onderzoeksjournalisten Stella Braam en Astrid van Unen.

We zijn op zoek naar de ervaringen van journalisten die hebben gewerkt aan dossiers waarbij de overheid betrokken is, en die onder druk worden (of werden) gezet om niet te publiceren. Ook zijn wij benieuwd naar de ervaringen van (misdaad)verslaggevers die te maken krijgen met het wissen of in beslag nemen van materiaal door justitie/politie, het afluisteren van journalisten, het tarten van brongeheim en dreigen met gijzeling, het observeren/schaduwen van journalisten, het op de zwarte lijst plaatsen van journalisten, het onthouden van overheidsinformatie of intimiderend gedrag van
Justitie/politie/inlichtingendiensten/ambtenaren.

Vandaag is u via email een brief gestuurd met daarin een link naar de enquête. We vragen een paar minuten van uw tijd om een aantal vragen te beantwoorden. Graag uw reactie vóór 26 maart 2007. Na verwerking van de gegevens worden uw naam en andere niet relevante gegevens uiteraard vernietigd.

Bij voorbaat onze dank voor uw eventuele medewerking, Thomas Bruning, NVJ