Gemeente Heemskerk


dinsdag, 20 maart 2007

Aanvalsplan laaggeletterdheid van start

HEEMSKERK - De gemeente Heemskerk zet samen met de andere gemeenten in Midden-Kennemerland in op het terugdringen van laaggeletterdheid onder de bevolking. Ter ondersteuning van het 'Aanvalsplan Laageletterdheid: van A tot Z betrokken' van de regering gaan diverse partijen in de regio samenwerken. De komende vier jaar trekken de gemeenten 125.000 euro per jaar uit voor basiseducatie en taalscholing.

Het Nova Collega (Regionaal Opleidingen Centrum) gaat de lessen geven, niet alleen in centrum maar ook bijvoorbeeld op de werkvloer. Werkgevers worden actief betrokken om werknemers de kans te geven door te groeien naar een betere baan. De gemeente Heemskerk betaalt de cursussen.

Nederland kent ongeveer 1,5 miljoen mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. Zij kunnen soms moeilijker in het dagelijks leven functioneren omdat lezen schrijven noodzakelijk is. Denk bijvoorbeeld aan het lezen van de etiketten van de boodschappen, het werken met een computer, bij het voorlezen van kinderen of kleinkinderen of wanneer je naar een betere baan wilt solliciteren.
Om dit probleem onder de aandacht te brengen heeft de regering het Aanvalsplan Laaggeletterdheid 'Van A tot Z betrokken' gepresenteerd. Prinses Laurentien is de ambassadeur van dit plan waarin de opgroeiende, lerende en werkende mens centraal staat. GeĂŻntereseerden (ook voor bedrijven) kunnen contact opnemen met Anneke van Tongeren van het Nova College, telefoonnummer 246867.
---