Time : 14:21:57
Date : 20 March 2007
Sender Name: Regie der Gebouwen

Regie der Gebouwen,

Restauratie van het Mémorial Interallié te Cointe (Luik)

De Regie der Gebouwen is gestart met de eerste fase van de restauratiewerken van het Mémorial Interallié (memoriaal ter ere van de geallieerden) te Cointe (Luik). Concreet houdt deze fase de reiniging en restauratie in van de buitenzijde van de toren. Begin april worden bouwsteigers met afschermnet rond de toren geplaatst.

De werken bestaan uit:

- de reiniging van de gevels (toren)

- de behandeling van de gevel (met steenverharding en hydrofuge)
- de vernieuwing van het buitenschrijnwerk, op basis van de oorspronkelijke modellen

- de behandeling van de platte daken (plaatsing van beloopbare tegels)

- de vernieuwing van de borstwering op de toren

Het einde van de werken is voorzien voor januari 2008.

De geplande evenementen zoals 'Jeunesse et patrimoine' (19 april 2007) en de Open Monumentendagen in september 2007 komen niet in het gedrang en zullen op de site georganiseerd kunnen worden.

Technische fiche:

Bouwheer: Regie der Gebouwen
Aannemer: S.A. Galère
Duur der werken : maart 2007 - januari 2008
Kostprijs der werken: 924 689,- euro (incl. BTW)


* * *

Het Mémorial Interallié is een monument ter ere van de geallieerden uit WO I. Het is een belangrijk herkenningspunt in de stad Luik en biedt een uitzonderlijk uitzicht op Luik en omstreken. Het herdenkingsmonument werd op 20 juli 1937 officieel geopend en werd volledig gefinancierd door de geallieerde landen.

De Belgische staat werd in 1949 eigenaar van de toren. Daar de site zwaar geleden had onder bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog, werden tussen 1962 en 1968 restauratiewerken uitgevoerd.

De site bestaat uit een toren en een kerk die hun stempel drukken op het architecturaal landschap van Luik. De aanleg van deze site werd beïnvloed door de topografie van de omgeving, zijnde de heuvel van Cointe. Een eerste esplanade vormt de voorgrond van het civiele herdenkingsmonument. De toren werd ontworpen als een wolkenkrabber, een architecturale uitdaging in die tijd. De toren is 75 meter hoog en ligt 135 meter boven het peil van de Maas. Een tweede esplanade vormt het voorplein van het religieus monument, dat eigendom is van de Kerkfabriek.

Voor meer achtergrondinformatie over het monument: www.regiedergebouwen.be (rubriek werven/realisaties)

Johan Vanderborght
Woordvoerder
Tel: +32 2 541 65 05
Fax: +32 2 541 71 98
Gsm: +32 479 31 26 91
johan.vanderborght@regiedergebouwen.be

URL: http://www.regiedesbatiments.be
http://www.regiedergebouwen.be