Gemeente Nijmegen

persbericht

Datum Nummer persbericht 20 maart 2007 070306R

Oosterhoutse dijk weer fiets-, wandel- en skatevriendelijk in zomer

Nijmegen sluit de Oosterhoutse dijk komende zomer weer af voor doorgaand verkeer. Hiermee wil de gemeente doorgaand verkeer weren van de dijk en zo de dijk veiliger en vriendelijker maken voor recreanten. Ook uit een evaluatie blijkt dat gebruikers als fietsers, wandelaars en skaters de verkeerssituatie rustiger en veiliger vinden tijdens de afsluiting. Bewoners zijn verdeeld. Een deel geeft aan door de afsluiting grotere verkeersdrukte te ervaren, een ander deel vindt de afsluiting positief.

Afgelopen zomer is de Oosterhoutsedijk voor het eerst in de weekenden deels afgesloten voor het doorgaande gemotoriseerde verkeer. Mede op verzoek van de gemeente Overbetuwe is er een evaluatie van de afsluiting gehouden onder zowel gebruikers als aanwonenden van de Groenestraat, Dorpsstraat en Stationsstraat in de twee gemeenten. De gemeente heeft in september en oktober 314 gebruikers bevraagd en van de 150 enquetes voor bewoners er 110 retour gekregen.

Uit het onderzoek komt naar voren dat het algemeen oordeel onder gebruikers positief is, maar dat de bewoners verdeeld zijn. Een grote meerderheid (83%) van de gebruikers staat over het algemeen positief tegenover de afsluiting. Zij komen op de dijk om te fietsen, te wandelen of van de natuur te genieten. Ongeveer de helft van de gebruikers zegt dat de afsluiting ook een reden zal zijn om de dijk vaker te gebruiken. Bewoners zijn daarentegen verdeeld in hun mening over de afsluiting. Ruim eenderde (36%) heeft er een gunstig oordeel over, terwijl ruim vier op de tien (43%) de afsluiting een slechte zaak vinden. Bewoners ondervinden tijdens de afsluiting grotere verkeersdrukte en een slechtere bereikbaarheid van de buurt. Het college ziet in de resultaten van de enquete geen redenen om het verkeersbesluit over de dijkafsluiting terug te draaien. Om de overlast voor de buurt nog te verminderen gaat de gemeente extra borden plaatsen.

De Oosterhoutsedijk is vanaf 1 april tot 1 oktober in de weekenden tussen 10.00-18.00 uur afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. De afsluitingen staan op de dijk bij de Groenestraat en de Zaligestraat.

Voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met persvoorlichting, doorkiesnummer 3292380