Partij van de Arbeid

Den Haag, 20 maart 2007

Vragen van het lid Eijsink(PvdA) aan minister van Defensie

Over enquête uitgezonden militairen


1. Bent u bekend met de uitkomsten van de enquête die het TV programma EénVandaag onder uitgezonden militairen heeft gehouden?


2. Komt het beeld dat ongeveer een kwart van de ondervraagden de voorbereiding van hun uitzending als slecht heeft ervaren overeen met uw beeld? Zo nee, wat is uw oordeel over de kwaliteit van de voorbereiding? Op grond van welke overwegingen, dan wel onderzoek, komt u tot dit oordeel? Zo ja, want bent u van plan te doen om (de beoordeling van ) de kwaliteit van de voorbereiding te verbeteren?


3. Komt het beeld dat 40% van de ondervraagden meent dat ze onvoldoende nazorg heeft gehad de voorbereiding van hun uitzending als slecht hebben ervaren overeen met uw beeld? Zo nee, wat is uw oordeel over de kwaliteit van de nazorg? Op grond van welke overwegingen, dan wel onderzoek, komt u tot dit oordeel? Zo ja, want bent u van plan te doen om (de beoordeling van ) de kwaliteit van de nazorg te verbeteren?


4. Komt het beeld dat 37,4 van de ondervraagden meent dat deelname aan een uitzending de mogelijkheden op de arbeidsmarkt na actieve dienst niet vergroot overeen met uw beeld? Zo nee, wat is uw oordeel over de kwaliteit van de nazorg? Op grond van welke overwegingen, dan wel onderzoek, komt u tot dit oordeel? Zo ja, want bent u van plan te doen om (de beoordeling van ) de kansen op de arbeidsmarkt na actieve dienst te vergroten?


5. Betekent de uitspraak van de heer Bertholee in de aan dit onderwerp gewijde uitzending van EénVandaag (16 maart) dat 'Defensie laat onderzoeken of 20-21 jaar een betere leeftijd voor uitzending is dan 18-19 jaar', dat er nu pas gevolg wordt gegeven aan de motie Van Velzen c.s. (20 juni 2005) die opriep om een onderzoek uit te laten voeren naar de invloed van leeftijd op de gevoeligheid voor het ontwikkelen van post traumatisch stress syndroom en andere langdurige en zware psychische en/of lichamelijke klachten? Zo ja, waarom heeft dit zo lang op zich laten wachten? Zo ja, maken nog steeds jongeren van 18/ 19-jaar deel van uitzendingen?

Met vriendelijke groet,

Chantal Linnemann
Secretaresse Voorlichting

Tweede Kamer-fractie Partij van de Arbeid
Plein 2
K 117
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
Tel: 070 318 2694
Fax: 070 318 2800
c.linnemann@tweedekamer.nl

In de motie van het lid Van Velzen, Eijsink, Veenendaal en Herben (30139, nr. 8).