Gemeente Den Haag

Datum
20 maart 2007

Bibob in 2006: Vier vergunningen ingetrokken, twee nieuwe vergunningen geweigerd

Wet Bibob houdt criminele ondernemers buiten de deur

In Den Haag zijn in 2006 totaal 330 vergunningaanvragen getoetst via de wet Bibob (wet Bevordering Integriteitsbeoordeling door het openbaar bestuur). Ook alle (+/-850) aanbestedingen op het gebied van bouw, ICT en milieu zijn in 2006 getoetst. Dit heeft geleid tot 10 adviesaanvragen bij het Landelijk Bureau Bibob. Op basis daarvan zijn vier vergunningen ingetrokken, twee nieuwe vergunningen geweigerd en zijn aan drie vergunningen bijzondere voorwaarden verbonden. Dit blijkt uit de evaluatie wet Bibob 2006.

Daarnaast zijn het afgelopen jaar acht bestaande ondernemingen in de Haagse binnenstad aan een Bibob-toets onderworpen naar aanleiding van een aantal incidenten in het uitgaansgebied. Dit heeft ertoe geleid dat voor één onderneming advies is gevraagd aan het Landelijk Bureau Bibob. Malafide handelingen die via de wet Bibob vooral aan het licht komen zijn fiscale fraude, witwaspraktijken, de inzet van illegaal personeel en de huisvesting van illegalen.

In 2004 werden er voor het eerst vergunningen ingetrokken via de wet Bibob. Twee van die zaken hebben in 2006 tot uitspraken van de Raad van State geleid, waarbij de gemeente geheel in het gelijk werd gesteld. Dit illustreert dat de weigeringen en intrekkingen op grond van de relatief nieuwe wet Bibob ook in de praktijk houdbaar blijken te zijn.

De wet Bibob moet voorkomen dat de gemeente Den Haag criminele activiteiten mogelijk maakt door het geven van een vergunning of het gunnen van een opdracht aan een malafide ondernemer. De gemeente wil met de wet criminele ondernemers buiten de deur houden en bijdragen aan een gezonde en eerlijke handel. In de praktijk komt het er op neer dat de gemeente bij bepaalde aanvragen de aanvrager intensiever controleert.

De wet Bibob wordt in Den Haag toegepast op de volgende beleidsterreinen:
- recreatie- en seksinrichtingen alsmede speelautomatenhallen;
- aanbestedingen op het terrein van bouw;

- ICT en milieu en bouwvergunningen met een bouwsom van ¤ 750.000 (exclusief btw) of hoger.

Meer informatie: www.denhaag.nl/bibob

Noot voor pers:
Directie Voorlichting en Externe Betrekkingen, Gerben van den Berg, tel. 070 - 353 20 32

GvdB/CL/07/48