Provincie Friesland

PERSBERICHT

Nummer: 106 HZ
Datum: 19 maart 2007

Handhaving provincie Fryslân effectief

De provincie Fryslân voert haar handhavingstaak consequent uit. Evenals vorig jaar zijn bij alle geconstateerde overtredingen sancties opgelegd, variërend van waarschuwingen tot dwangsommen of processen-verbaal. Bestuursdwangacties zijn niet nodig geweest. Dat meldt het college van Gedeputeerde Staten in de Handhavinguitvoeringsrapportage 2006 die dinsdag 20 maart is vastgesteld.

In de rapportage doet de provincie Fryslân verslag van alle taken die zij heeft als toezichthouder en handhaver. Zo zijn 17 dwangsommen opgelegd voor milieuovertredingen en zijn 377 processen-verbaal uitgeschreven bij Nautische Zaken en 64 bij Landelijk gebied. Enkele overige resultaten:

. De daling van het aantal overtredingen op de wegenverordening zet zich door van 381 in 2004 en 341 in 2005 naar 312 in 2006. Het gros daarvan heeft betrekking op illegaal geplaatste borden. . Het percentage snelvaarders in de beroepsvaart op de Friese wateren is in vergelijking met 2005 met 3,2% gedaald. De streefnorm is dat minder dan 5% van de beroepsvaart te snel vaart. Met 4,2% is dat in 2006 gerealiseerd. . Bij de controles op de naleving van ontheffingen in het kader van de Flora- en Faunawet zijn 7 processen-verbaal opgemaakt. Dit is een forse daling ten opzichte van 2005, toen waren het er nog 37. . In 2006 zijn 69 bodemsaneringen gestart. Bij vier gevallen was corrigerend optreden noodzakelijk. . Bij milieutoezicht bleef het aantal overtredingen nagenoeg gelijk. In 2005 zijn 267 overtredingen geconstateerd, in 2006 waren dat 272. Wel werden meer overtredingen, na een eerste verzoek daartoe, ongedaan gemaakt.

Vijf speerpunten

Gedoogbeleid
De implementatie van het geactualiseerde gedoogbeleid heeft vorm gekregen. In de tweede helft van 2006 is het nieuwe beleid vastgelegd in de werkprocessen van de provincie. Daarmee is de uitvoering geborgd. In 2007 wordt de implementatie in de praktijk verder doorgevoerd.

Probleemanalyse handhavingstaken
Het handhavinguitvoeringsprogramma 2007 is voor alle directe handhavingstaken gebaseerd op een probleemanalyse. Daarmee kan de kostbare handhavingtijd daar worden ingezet waar deze het meest nodig is.

Terugdringen termijnoverschrijdingen
Het terugdringen van overschrijdingen van wettelijke termijnen bij het afdoen van bezwaarschriften en het afgeven van vergunningen, ontheffingen en beschikkingen was een belangrijk speerpunt. Voor de Wet Milieubeheer en de Ontgrondingenwet zijn de streefpercentages van respectievelijk 65% en 70% ruimschoots gehaald; respectievelijk 84% en 78%. Op enkele andere terreinen is dat niet helemaal gelukt, veelal vanwege de complexiteit van de aanvraag of de noodzaak tot nader onderzoek. In de praktijk heeft dit niet tot problemen geleid.

Regierol
De provincie heeft een versterkte regierol gekregen voor milieuhandhaving en externe veiligheid. Medio september 2006 voldeden alle Friese handhavingorganisaties aan de kwaliteitscriteria voor milieuhandhaving. Het handelen naar de vastgestelde documenten laat echter soms nog wel wat te wensen over. Op het gebied van externe veiligheid is het eerste Provinciaal Uitvoeringsprogramma Externe Veiligheid (2004-2005) afgerond. In totaal is een subsidie van ruim E640.000,- ontvangen voor de uitvoering van het programma. Op 14 februari is het Fries Uitvoeringsprogramma Externe Veiligheid 2006-2010 vastgesteld. Daarvoor is een subsidie van maximaal E667.000,- per jaar beschikbaar.

Gevolgen wetswijzigingen.
Twee wetswijzigingen hebben gevolgen voor de handhavingstaken van de provincie; de Wet ruimtelijke ordening (Wro) en de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo). Beide wetten worden naar verwachting in 2008 van kracht en hebben elk consequenties voor de vergunningverlening- en handhavingpraktijk.

Gedeputeerde Baas toont zich tevreden met de resultaten: "Handhaving is een belangrijk onderdeel in ons beleid. De afgelopen jaren hebben we steeds betere resultaten geboekt op het terrein van handhaving. Ik ben blij dat we in 2006 wederom een stap omhoog hebben kunnen zetten en weer op meer terreinen de streefpercentages hebben gerealiseerd. Het is een mooie uitdaging om in 2007 op alle beleidsterreinen de streefpercentages te halen".

---- --