Senternovem


Nieuws

20-03-2007 | Dordrecht plannen voor een primeur met floodproof bouwen

Het klimaat verandert en de zeespiegel rijst. In de toekomst zal bij bouwprojecten steeds meer rekening gehouden moeten worden met het vloedrisico. Dat vraagt om een nieuwe manier van denken met aandacht voor langere-termijnperspectieven. Dordrecht is op de Kop van de Staart bezig met herontwikkeling van buitendijks gebied. Die locatie leent zich dan ook uitstekend voor een proef met floodproof bouwen. Woningen zouden als het ware mee kunnen bewegen met het hoge water of zelf een waterkering vormen.

Dordrecht onderzoekt via het concept 'Urban Flood Management' de mogelijkheden om de voormalige industrieterreinen De Stadswerven te transformeren tot woonwijken waarbij met de invloed van klimaatsveranderingen, een rijzende zeespiegel en een hoge rivierafvoer nadrukkelijk rekening wordt gehouden. Rijkswaterstaat gaat, als een van de partners in het project, de dijken rondom de stad hiervoor niet tot een standaard hoogte van vier meter brengen. Zowel private als publieke partijen werken aan alternatieve plannen voor de ontwikkeling van de stadswijk in buitendijks gebied waarbij de gevolgen van een overstroming zo klein mogelijk worden gehouden.

Bestaand bestemmingsplan als uitgangspunt
Deze geïntegreerde aanpak, waarin naast de gemeente en RWS ook de provincie, WL | Delft Hydraulics, Dura Vermeer, het Waterschap Hollandse Delta, nog vier partijen deelnemen, kent zijn gelijke niet in Nederland. Dordrecht wordt met het project voorloper. Omdat de stad door een drierivierenpunt op het meest drukbevaren gebied van Europa ligt, heeft Dordrecht er belang bij dat de stad zich aan kan passen aan veranderende omstandigheden.
Om het resultaat van alle gezamenlijke inspanningen snel zichtbaar te maken, is een bestaand bestemmingsplan als uitgangspunt genomen. Voor de Stadswerven, een gebied met een oppervlakte van 30 hectare, bestaat ook al een door de gemeenteraad goedgekeurd stedenbouwkundig plan. In dit plan is op advies van Rijkswaterstaat het ophogen tot vier meter opgenomen. ER wordt een alternatief plan gemaakt waarbij het water de ruimte krijgt. Dat heeft consequenties voor de woningen, bijvoorbeeld de afsluitbaarheid van de deuren, de vluchtroutes. WL | Delft heeft de overstromingsmodellen, Dura Vermeer kan schadeanalyses maken op basis van de verschillende typen woningen. Bij elke bijeenkomst worden de ontwerpen opnieuw bekeken, waarna met nieuwe informatie alles opnieuw wordt berekend. Op deze manier hoopt Dordrecht via een combinatie van aangepaste bouwwijzen, andere ruimtelijke inrichting en communicatie de schade en slachtoffers bij een eventuele overstroming sterk te reduceren.

Ontwerpproces even belangrijk als het bouwen zelf Het hele project moet als lichtend voorbeeld dienen voor het bouwen aan het water. Algemeen uitgangspunt voor UFM is om te leren van het ontwerpproces, hoe je een overstromingsrisico kan meenemen, en op wat voor manier: beleidsmatig, juridisch en bestuurlijk. Hoe kun je met een goede communicatiestrategie en communicatiemiddelen de gevolgen van een overstroming beperken. De bouwkosten zijn competitief en bij het meenemen van gereduceerde schade is het zelfs goedkoper, gerekend binnen de levenscyclus van een woning. Het UFM project heeft als inzet er iets mooiers van te maken en geeft het een kwalitatieve impuls. Het hele idee is dat het juist goedkoper kan.
Het UFM is een Europees project, gefinancierd vanuit het programma Leven met Water. De expertise wordt uitgewisseld met Londen en Hamburg. Dat zijn steden met vergelijkbare plannen van (her)ontwikkeling in gebieden met een verhoogd overstromingsrisico. Meer informatie is te vinden op de website over Dordrecht en het Urban Flood Management.