Provincie Gelderland

PERSBERICHT

Nr.2007-162

Arnhem,20 maart 2007

VERZAMELPERSBERICHT GEDEPUTEERDE STATEN VAN 20 MAART 2007

GELDERLAND ALGEMEEN
Waardering milieuprojecten bij gemeenten dankzij snellere besluitvorming (C2) Stimuleringsprojecten die zijn opgezet in het kader van het Gelders Milieuplan zijn succesvol gebleken en worden gewaardeerd door gemeenten en andere externe partijen. Reden hiervoor is dat besluitvorming in verschillende situaties sneller verloopt doordat in een vroeg stadium milieuaspecten worden meegewogen. Tevens hebben diverse projecten concreet bijgedragen aan het oplossen van lokale milieuproblemen. Dit blijkt uit de voortgangsrapportage die Gedeputeerde Staten hebben verstuurd aan Provinciale Staten. Bij de vaststelling van het Gelders Milieuplan in 2004 werden elf stimuleringsprojecten benoemd. Bij deze projecten was sprake van meerdere milieuproblemen. Kenmerken voor de projecten is dat er gebiedsgericht en in samenhang met andere beleidsvelden zou worden gewerkt aan het oplossen van de milieuknelpunten. De projecten hebben een voorbeeldfunctie voor de toekomst. Het gaat hier om de volgende projecten: Nijmegen-West Weurt, Zutphen De Mars, Waterfront Harderwijk, Kanaalzone Apeldoorn, Winterswijkse beken, Frankeneng/Heestereng bij Ede, Bommelerwaard, Havikerwaard, Veluwe donker en stil, Pleyroute. Het geplande project 't Klooster/Lindensche Laak is niet opgestart, onder meer wegens gebrek aan rijksmiddelen.

Opnieuw gratis museumdag in 2007 (C3)
Op 20 oktober 207 zullen weer tientallen musea in Gelderland gratis toegankelijk zijn. De provincie trekt ¤ 125.000,- uit om deze dag mogelijk te maken. De praktische organisatie komt in handen van Gelders Erfgoed. Wel dringt de provincie bij de deelnemende musea aan op speciale aandacht voor de kwaliteit van de kinderactiviteiten en publiciteit om een breder publiek de drempel over te krijgen. In 2006, toen de gratis museumdag voor de eerste keer werd georganiseerd, deden 55 musea daaraan mee. (zie ook apart persbericht)

Bescherming molenbiotoop nu ook in bestemmingsplannen vastleggen (C12) De Gelderse gemeenten ontvangen binnenkort een brief van de provincie Gelderland, waarin hun gevraagd wordt de bescherming van de molenbiotoop vast te leggen in hun gemeentelijk bestemmingsplan. Een molenbiotoop is de directe omgeving van de molen, die van belang is voor de windvang en het zicht erop. In de provincie Gelderland staan ruim 122 windmolens, die een belangrijk onderdeel vormen van het Gelderse cultuurhistorisch erfgoed. De molen is als object beschermd door de Monumentenwet. De Gelderse Molenverordening gaat nog een stapje verder. De provincie heeft deze verordening opgesteld met als belangrijkste doel de directe omgeving van de molen te vrijwaren van ongewenste bebouwing om zo de molen in stand te houden.

REGIO ARNHEM NIJMEGEN
Verzoek om bijdrage Ministerie van VROM voor opheffen budgettekort Renkums Beekdal (C10) Gedeputeerde Staten vragen aan het Ministerie van VROM ¤ 1,56 miljoen, dat is 40% van ¤ 3,9 miljoen, te willen bijdragen om het budgettekort van het project Renkums Beekdal op te heffen. In 2003 hebben de Ministeries LNV, VROM en de provincie Gelderland het benodigde budget geraamd op ¤ 36 miljoen. In de afronding is nu een tekort ontstaan doordat de raming van de aankoopkosten van bedrijven op basis van de nu beschikbare gegevens hoger ligt. Er is een tekort op het budget van maximaal ¤ 3,9 miljoen. Daarbij wordt een verdeelsleutel van 40% LNV, 40% VROM en 20% provincie Gelderland gehanteerd. Met het project Renkums Beekdal willen de partijen de ruimtelijke kwaliteit van het beekdallandschap bij het bedrijventerrein Beukenlaan in Renkum herstellen. Concreet betekent dit het vrijmaken, saneren, verwijderen en natuurlijk inrichten van het 12 hectare grote bedrijventerrein.

REGIO DE VALLEI
Uit de auto en in de Valleilijn (C4)
De provincie Gelderland wil een proef starten om automobilisten op de A1 ter hoogte van Barneveld Noord een alternatief aan te bieden in de vorm van openbaar vervoer via de Valleilijn op het traject Barneveld-Amersfoort. Dit project is naar voren gekomen tijdens een discussie in de provinciale statencommissie. Statenleden hadden gevraagd om tariefacties om automobilisten over te halen het OV te gebruiken op filegevoelige trajecten. Ter hoogte van de A1 bij Knooppunt Hoevelaken kunnen automobilisten via het Transferium Barneveld Noord op een eenvoudige manier gebruikmaken van de Vallelijn. Bovendien kan in de praktijk worden nagegaan in hoeverre OV in de spits ervoor kan zorgen dat meer mensen de stad in kunnen. Gedeputeerde Staten dienen hiervoor nu het voorstel in bij het Ministerie van Verkeer en Waterstaat, die vervolgens gaat beoordelen of dit voorstel als experiment wordt gehonoreerd. Per experiment draagt het ministerie 50% bij in de projectkosten. Connexxion maakt als exploitant van de Valleilijn deel uit van het project.

REGIO
Vaststelling Nationaal Landschap Arkemheen-Eemland (C6) Gedeputeerde Staten hebben de visie en het uitvoeringsprogramma voor het Nationaal Landschap Arkemheen-Eemland vastgesteld. Het Nationaal Landschap ligt in de provincies Utrecht en Gelderland. De provincie Utrecht en de in het gebied liggende gemeenten zullen dit voorjaar ook de visie en het uitvoeringsprogramma vaststellen, waarna zij op 23 juni de intentienverklaring zullen ondertekenen. De visie bevat geen nieuw beleid. Het is gebaseerd op bestaand beleid van Rijk, provincie en gemeenten. Het Rijk heeft de provincies gevraagd voor het Nationaal Landschap een visie en een uitvoeringsprogramma inclusief begrenzing op te stellen.

STATENVRAGEN
Gedeputeerde Staten hebben Statenvragen beantwoord over de volgende onderwerpen: Namens de SP zijn vragen gesteld over 'de activiteiten van de RGV Holding BV rond het Heerderstrand' (A2) Namens de PvdA zijn vragen gesteld over 'het functioneren van het callcenter Regiotaxi Gelderland' (A3) De beantwoording van Statenvragen is vanaf woensdag na te lezen op www.gelderland.nl in het menu 'provinciale staten' onder 'vergaderingen'.



Provincie Gelderland