Provincie Noord-Brabant


Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl

|Openbare besluitenlijst                           |
|Vergadering Gedeputeerde Staten                   |
|d.d. 20 maart 2007                                |


1. Pilot Nimby-bedrijven
Er zijn bedrijven waarvan de nieuwvestiging of uitbreiding steevast omstreden zijn. Toch is het belangrijk dat dergelijke 'not in my backyard' of NIMBY ondernemingen op de juiste plaats gevestigd worden. De Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) zal in dat kader, in opdracht van de provincie, drie pilots beginnen. Daarbij wordt mediation ingezet. Met de betrokken regio's wordt nog overlegd.

2. Evaluatie energiebeleid
Het is tot eind september 2007 mogelijk om bij de provincie subsidieverzoeken in te dienen voor projecten gericht op duurzame energie. Gedeputeerde Staten passen naar aanleiding van de evaluatie van het beleid over 2006 de regeling aan. Het wordt ook mogelijk om subsidie aan te vragen voor haalbaarheidsonderzoeken. Uit de evaluatie blijkt dat met het afschaffen van de (landelijke) MEP-subsidie zijn veel bio-energieprojecten vertraagd werden. De provincie heeft E1,7 miljoen ter beschikking gesteld voor duurzame energieprojecten. Met name bio-energie, energiebesparing in de bestaande woningbouw en koude/warmte opslag hebben prioriteit.

3. Meerwerk steunpunt Uden
GS stemmen in met meerwerk voor de renovatie en nieuwbouw van het provinciale steunpunt in Uden. Dit is het steunpunt voor het onderhoud en beheer van provinciale wegen.

4. Hoogwaterbeschermingsprogramma
Gedeputeerde Staten verzoeken de staatssecretaris van V&W om enkele zwakkere dijkgedeelten in het gebied van waterschap Aa en Maas op het landelijke programma voor hoogwaterbescherming te zetten. Het gaat om de dijkvakken Keent (5,5 km), Heusden (0,2 km) en Boxmeer (0,2 km). Het waterschap wil zo snel mogelijk een dijkverbeteringsplan opstellen en uitvoeren.

5. Schone lucht in de klas
Er komt een éénmalige proef waarbij 33 scholen in Noord-Brabant een ventilatie-advies op maat krijgen om de ventilatie te verbeteren. Dat gebeurt in opdracht van Gedeputeerde Staten, die het Bureau Gezondheid, Milieu & Veiligheid van de GGD'en Brabant/Zeeland heeft gevraagd het project 'Verbetering van het binnenmilieu' uit te voeren. De scholen - allen in de zeven middelgrote Brabantse gemeenten - worden uitgerust met een CO2-signaalmeter, ze krijgen lespakketten en materiaal voor een voorlichtingscampagne. Het project wordt na afloop geëvalueerd ten behoeve van opschalings- en vervolgactiviteiten.

6. Projectmanager nieuwbouw NB Museum
De heer ing. W. M. Ummels wordt voor een jaar ingehuurd als projectmanager voor de nieuwbouw van het Noordbrabants Museum. De provincie bouwt een nieuwe vleugel aan het museum en renoveert het Waterstraatcomplex in de binnenstad van 's-Hertogenbosch in samenhang met de vestiging van het Stedelijk Museum van de gemeente.

7. Ruimtelijke plannen
Gedeputeerde staten verlenen op grond van artikel 19 WRO een verklaring van geen bezwaar aan de gemeente Veghel voor de bouw van 2 ruimte voor ruimte woningen en de splitsing van een langgevelboerderij, de gemeente Hilvarenbeek voor de herbouw van een woning, de gemeente Geldrop-Mierlo voor de vervanging van een noodaccommodatie door een nieuw sportpaviljoen, de gemeente Woudrichem voor het vernieuwen en uitbreiden van een loods tbv een transportbedrijf, de gemeente Oosterhout voor een 15-klassige basisschool, de gemeente Tilburg voor de bouw van 44 appartementen, de gemeente Grave voor de bouw van 8 huurwoningen, de gemeente Boxtel voor de bouw van een woning, de gemeente Dongen voor de bouw van 15 woningen, de gemeente 's-Hertogenbosch voor de plaatsing van een vakwerkmast en antenne-installatie en de gemeente Roosendaal voor de bouw van 54 woningen. GS keuren het bestemmingsplan Brugstraat 81, Vinkel van de gemeente Maasdonk goed, het bestemmingsplan Zuidelijk Havenkwartier van de gemeente Bergen op Zoom gedeeltelijk goed, geven een verklaring van geen bezwaar in afwijking van het streekplan voor de bouw van een agrarisch bedrijf met woning aan de Sparrenweg te Gemert, keuren het bestemmingsplan Burg bij Sluis 10 van de gemeente Asten goed en geven een categorie aanwijzing op grond van artikel 19 voor de bouw van een appartementencomplex 81 en vijf woonwagenstandplaatsen aan de Wethouder Schuurmanslaan.


---- --