Gemeente Beek


Kinderen van Genhout bieden wethouder petitie aan

Beek, 16 maart 2007

Vandaag hebben de kinderen van Genhout aan wethouder Bijen (verkeer en vervoer) een petitie aangeboden. De kinderen hebben 250 handtekeningen verzameld om er bij de wethouder op aan te dringen dat er langs de Putbroekerweg rijwielpaden worden gerealiseerd. De kinderen fietsen dagelijks van Genhout via de Putbroekerweg richting de Scholengemeenschap Groenewald in Stein en het Graaf Huijn College in Geleen. Wethouder Bijen heeft de handtekeningen op vrijdag om 10.30 uur in het gemeentehuis in ontvangst genomen.

Kinderen van Genhout bieden wethouder petitie aan.

De Putbroekerweg is een holle weg. Aan beide zijden van de weg bevinden zich goten van grove natuursteen. De kinderen gaven aan de wethouder aan dat zij vaak moeten uitwijken voor gemotoriseerd verkeer dat hen op de smalle weg passeert. Bij het uitwijken is het vaker noodzakelijk om in de goot te fietsen. Dit kan leiden tot een valpartij.

Daardoor is de Putbroekerweg volgens de kinderen onveilig voor fietsers.

De alternatieve route naar school loopt via de Adsteeg. De kinderen vinden dit een behoorlijke omweg. De rijwielpaden langs de Adsteeg sluiten ook nog niet aan op de Klein Genhouterstraat. De route via de Adsteeg is volgens de kinderen daarom geen geschikt alternatief.

Wethouder was onder de indruk van het initiatief van de kinderen en hij stelt hun inzet zeer op prijs. Hij heeft de petitie aangenomen en aan de kinderen uitgelegd dat het voorzien in veilige fietsvoorzieningen in het nieuwe coalitieprogramma is opgenomen. Daarom heeft hij de kinderen beloofd de haalbaarheid van een fietsvoorziening langs de Putbroekerweg te laten onderzoeken.

Hij gaf daarbij aan dat er in het verleden al plannen hebben gelegen om een fietspad te realiseren langs de Putbroekerweg. Destijds zijn de plannen niet doorgegaan omdat ze financieel niet haalbaar bleken.

Nu worden de plannen van destijds dus opnieuw bekeken. Daarnaast zal onderzocht worden welke andere maatregelen getroffen kunnen worden om de verkeersveiligheid van weg te verhogen. De wethouder heeft aan de kinderen uitgelegd dat, als de plannen op dit moment wel financieel haalbaar blijken, het nog geruime tijd zal duren voordat het fietspad gerealiseerd wordt. De grondaankoop is een langdurig proces.

De wethouder heeft aan de kinderen aangegeven dat als het fietspad er komt, ze er rekening mee moeten houden dat zij zelf geen profijt meer van het fietspad zullen hebben tijdens hun schooljaren op de basisschool . Hun inzet komt wel ten goede aan de kinderen van Genhout die in de toekomst gebruik zullen gaan maken van de route langs de Putbroekerweg.