GAIA


___________________

Persbericht © GAIA

20 maart 2007

STEMMING OVER VERBOD HONDEN EN KATTEN IN WINKEL UITGESTELD

Meer dan 150 dierenorganisaties vinden sabotage CD&Veen schande!

De stemming in de Kamercommissie Volksgezondheid over het compromisvoorstel van de meerderheidspartijen dat het houden en tentoonstellen van honden en katten in dierenwinkels verbiedt vanaf
1 januari 2009, is verdaagd tot volgende week woensdag. Dat komt door de vertragingsmanoeuvres van de CD&V. `Een schandalige houding', reageren de dierenorganisaties GAIA, Animaux en Péril, De Blauwe Wereldketen, Het Blauwe Kruis van België, Veeweyde, SRPA Charleroi, Help Animals en meer dan 150 andere organisaties voor dierenbescherming, asielen, hondenscholen, dierengedragstherapeuten en dierenartsen. De verenigingen zijn verontwaardigd over de sabotage van de CD&V, die op het allerlaatste moment een amendement indiende, duidelijk met de bedoeling de stemming te doen uitstellen.

`Voor ons is het nu duidelijk: de CD&V wil dat duizenden mensen die ongesocialiseerde pups kopen in een dierenwinkel die daarna ziek worden en sterven, blijven bedrogen worden', zeggen de dierenorganisaties.
Nochtans heeft het partijbestuur van NV-A, kartelpartner van CD&V, GAIA schriftelijk laten weten dat zij het compromisvoorstel wel steunen.

De dierenorganisaties vinden dat het compromisvoorstel, ondertekend door de fractieleiders van alle meerderheidspartijen (Open Vld, MR, sp.a-Spirit, PS), weliswaar niet ver genoeg gaat, maar het is wel een behoorlijke verbetering, een stap vooruit in het belang van het dierenwelzijn en de consumenten. Ook de Koninklijke Maatschappij Sint-Hubertus, die een kwart van de geboorten van pups in België vertegenwoordigt, staat hier achter.

GAIA, Animaux en Péril, De Blauwe Wereldketen, Het Blauwe Kruis van België, Veeweyde, SRPA Charleroi en Help Animals wijzen erop dat men in een winkel vijf keer meer risico loopt op een pup die na aankoop ziek wordt en zeven keer meer risico op een pup die sterft, dan bij een kweker.