Politie Midden- en West Brabant

Politieberichten district Oosterhout (20/03)

OOSTERHOUT NB, 20 maart 2007

Politie arresteert 23 verdachten vanwege openlijk geweld tijdens jaarwisseling in Woudrichem

WOUDRICHEM: Het politieteam Altena arresteerde de afgelopen weken 23 verdachten. Dat gebeurde in het kader van een onderzoek naar de vernielingen in aan t Rond in Woudrichem, gepleegd in de recente nacht van oud op nieuw. Het totale schadebedrag ligt rond de 20.000,-

Tijdens de jaarwisseling richtte een grote groep jongeren vernielingen aan in Woudrichem. De groep hield flink huis in de directe omgeving van t Rond. Winkelruiten, regenpijpen en een lichtbakreclame werden met behulp van illegaal vuurwerk opgeblazen. Ook moesten verkeersborden en straatmeubilair het ontgelden, doordat de feestgangers er lawinepijlen aan vastbonden en vervolgens afstaken. Verder sneuvelden een rioolput en een stroomverdeelkast door vuurwerk. Kortom, de groep was verantwoordelijk voor veel schade, een hoop overlast en angstgevoelens. Het totale schadebedrag ligt rond de 20.000,- waarvan een schadepost van circa 7.000,- aan gemeentelijke eigendommen.

In de dagen na de jaarwisseling volgden er diverse aangiften van gedupeerden. Op 1 februari bespraken ondernemers, omwonenden, gemeentebestuur en de politie tijdens een bijeenkomst de gang van zaken van de nieuwjaarsnacht. De politie deed tijdens deze bijeenkomst een beroep op de medewerking van de lokale bevolking en riep getuigen op om zich te melden. In de weken daarna vergaarden wijkagent Henk de Graaff en zijn recherchecollegas steeds meer informatie over wat er precies gebeurd was tijdens de jaarwisseling. Door alle verklaringen naast elkaar te leggen, ontstond een duidelijk beeld van welke verdachte waarvoor verantwoordelijk was geweest.

Inmiddels zijn 23 verdachten aangehouden en verhoord. Ze worden allemaal verdacht van openlijke geweldpleging. Enkele verdachten krijgen aanvullende strafbare feiten ten laste gelegd, waaronder de handel in illegaal vuurwerk. De groep bestond uit 20 meerderjarigen en drie minderjarigen, allemaal afkomstig uit Woudrichem. De 23 verdachten variëren in leeftijd van 15 tot 39 jaar. De gemiddelde leeftijd ligt echter rond de 20 jaar. Nagenoeg iedereen legde een bekentenis af. De gebiedsofficier van Justitie beraadt zich over de verdere afwikkeling van de zaak.

Burgemeester Petter van de gemeente Woudrichem betreurt de gang van zaken tijdens oud en nieuw 2007 op t Rond en spreekt de hoop uit dat dit soort zinloze vernielingen tot het verleden behoren. Hij wil er alles aan doen om samen met omwonenden, ondernemers en jongeren er voortaan een gezellig feest van te maken.

Verkeersgevaarlijk rijgedrag in Rijen

RIJEN: De politie maakt proces-verbaal op tegen een 22-jarige man Gilze. Hij had maandagavond 19 maart met zijn verkeersgedrag de straten van Rijen onveilig gemaakt.
Rond 18.00 uur reed hij rond met een lekke uitlaat, waarvan een gedeelte over de rijbaan sleepte. Dat veroorzaakte een vonkenregen. De verdachte maakte diverse daarbij verkeersovertredingen, waaronder de gevaarlijke inhaalmanoeuvres en hoge snelheid. Op de minirotonde gelegen aan de Mary Zeldenrustlaan en de Hannie Schaftlaan nam de bestuurder de rotonde linksom. Het overige verkeer op de rotonde moest sterk afremmen om aanrijdingen te voorkomen. Ook de volgende mini-rotonde op Hannie Schaftlaan / Zwarte Dijk nam de automobilist tegen de rijrichting in. De bestuurders van de uitgeweken voertuigen en omstanders wezen de achtervolgden agenten de rijrichting van de roekeloze automobilist. In de Marijkestraat eindigde de dollemansrit, waarna de inzittenden uit de auto vluchtten. Een 20-jarige vrouw uit Gilze kon daarbij worden ingerekend. Onderzoek wees uit dat niet zij, maar een 22-jarige man uit Gilze de bestuurder was geweest. Zijn identiteit is bekend en de politie verwacht hem op korte termijn te arresteren en te verhoren over zijn gedrag.
De auto, die niet verzekerd bleek te zijn, is door de politie in beslag genomen.

Dronken automobilist botst tegen ambulance

WOUDRICHEM: Een dronken automobilist botste in de nacht van maandag 19 maart op dinsdag 20 maart op een ambulance en ging er daarna vandoor. De aanrijding vond om 00.10 uur plaats in de Koepoortstraat. Het ambulancepersoneel was daar bezig met een onwel geworden persoon. Toen de patiënt per brancard naar de ambulance werd gebracht, botste de dronken automobilist tegen de geopende achterdeur van de ambulance. Na de aanrijding reed de veroorzaker door zonder zijn identiteit bekend te maken.

Ondanks de schade kon het ambulancepersoneel de patiënt overbrengen naar het ziekenhuis in Gorinchem. Daarna werd aangifte gedaan bij de politie. De politie had ondertussen de veroorzaker al achterhaald en gearresteerd in de Molenstraat. De adem van de man stonk naar alcohol en was onvast ter been. In het politiebureau weigerde de man mee te werken aan een ademanalyse, waarna meteen zijn rijbewijs werd ingevorderd. Hij kreeg een rijverbod voor 24 uren en zijn auto is in beslag genomen. De auto vertoonde overigens nog andere verse schade, die niet van de ambulance afkomstig was. Uiteraard onderzoekt de politie de oorzaak van deze schade. De verdachte betreft is een 46-jarige inwoner van Woudrichem. Hij kreeg proces-verbaal voor doorrijding na aanrijding, het rijden onder invloed en het weigeren om mee te werken aan een ademanalyse. Hij is om 04.00 uur weer in vrijheid gesteld.

Twee gewonden bij verkeersongeval

OOSTEIND: Op maandagavond 19 maart vond omstreeks 19.20 uur een aanrijding plaats op de Looierijstraat in Oosteind. Een 61-jarige automobiliste wilde linksaf haar eigen oprit opdraaien en verleende daarbij vermoedelijk de rechtdoorgaande bromfiets geen vrije doorgang. Op de bromfiets zaten twee jongens, die allebei geen valhelm droegen. Ze raakten door de aanrijding gewond. De 16-jarige bromfietser bestuurder was in eerste instantie naar huis gegaan, maar werd daar onwel en is alsnog naar het ziekenhuis overgebracht. Zijn 16-jarige bijrijder had een wondje aan zijn knie en is op advies van ambulancedienst naar huisartsenpost gegaan. Alle betrokken van dit ongeval zijn afkomstig uit Oosteind.
De bromfietsbestuurder bleek geen bromfietscertificaat te hebben. De politie maakt van al haar bevindingen proces-verbaal op.

Politie onderzoekt tasjesroof

WAALWIJK: Een 21-jarige vrouw uit Waalwijk maakte melding van een poging tot beroving. Het slachtoffer werd dinsdag 20 maart 2007 tussen
01.00 uur en 01.15 uur lastig gevallen door twee jongemannen op scooters. Dat gebeurde op de Grotestraat. De vrouw fietste door de Grotestraat, waarbij haar tas aan het stuur hing. De mannen reden haar klem en werkten haar tegen de grond. Een van de daders probeerde vervolgen haar tas af te pakken. Door de tas stevig vast te houden en luid te gillen, kon de vrouw de tasjesroof voorkomen. De daders reden weg in de richting van het postkantoor. De vrouw raakte door het voorval licht gewond en ook haar fiets is beschadigd. Van beiden jongens kon het slachtoffer niet veel zeggen. De politie heeft een aangifte van het slachtoffer opgenomen en onderzoekt de zaak.

Auteur: Jeroen Steenmeijer