PvdA Rotterdam


Het moet een jaar voor Rotterdammers worden

Di 20 Mrt 2007 - Duco Hoogland en Francien Patiwael

Rotterdam moet in 2009 de jongerenstad van Europa zijn. Een mooie ambitie, maar hoe denken de jongeren er zelf over? Een verslag van het jongerendebat.

Maandag 19 maart ging de PvdA in gesprek met de leerlingen Sociaal Cultureel Werk van het Albeda college over Rotterdam als jongerenhoofdstad van Europa. Een bevlogen Sander de Kramer gaf de aftrap voor het debat door zijn belangrijkste leermomenten als hoofdredacteur van het Straatmagazine met de studenten te delen: "Als je jongeren echt wil helpen dan moet je uitvinden wat ze bezighoudt en ze vervolgens een doel voor ogen houden". Zo vertelde Sander over het `thuislozenelftal' dat hij coachte voor de kampioenschappen voor dak- en thuisloze jongeren in Oostenrijk. Stuk voor stuk gefrustreerde jongeren, niet meer op zoek naar een baan, murw geslagen door de ontelbare afwijzingen. De passie was verdwenen. Een wedstrijdje tegen bekende Nederlanders bleek echter wonderen te doen. De jongeren veranderen in razend fanatieke voetballers met maar één doel voor ogen: winnen! Zes van de acht zitten nu in een leer- of werktraject en proberen hun leven weer op de rails te krijgen. Zo hoort het te gaan in Rotterdam, jongeren moeten hun talenten kunnen ontdekken en er mee aan de slag! Sander liet hiermee een diepe indruk achter in de klas. Zo kan het werkende leven van de Sociaal Cultureel Werker er ook uitzien.

Rotterdam betekent veel voor de aanwezige jongeren. Ze zijn trots op Rotterdam! Maar om het jongerenjaar internationaal te maken, dat is volgens de leerlingen toch wel een flinke stap, zo blijkt tijdens het debat. Rotterdam moet er dan wel echt klaar voor zijn. Het moet in de eerste plaats het jaar van Rotterdammers worden. Organiseer eerst activiteiten in de buurt en breng de buurten met elkaar in contact. Werk via deze persoonlijke buurtgebonden activiteiten naar een groots evenementenjaar toe, luidde het in de klas breed gedragen advies. Een jongerenjaar betekent overigens niet dat je alleen maar leuke activiteiten moet organiseren. Maak van een Rotterdam een stad waar je goed in kan opgroeien. Veel jongeren zoeken lang naar een woning en het verdeelsysteem met de woonpas werkt traag.
Ook de rol van het sociaal cultureel werk kwam voorbij. Wat Sociaal cultureel werkers kunnen betekenen in 2009? "Veel! Wie moet het anders doen?" "Sociaal cultureel werkers staan in nauw contact met de jongeren, hebben de juiste connecties in de buurt en weten hoe je jongeren moeten motiveren." De vraag of ze dan ook zelf bereid zijn de handen uit de mouwen te steken werd bevestigend beantwoord. Allemaal enthousiaste jongeren die zich graag voor de stad inzetten, onze stad Rotterdam! Een zinvolle input voor de PvdA fractie en een extra bouwsteen voor het jongerenjaar! En na afloop werd Sander veelvuldig de hand geschud, want thuis moest toch wel gezegd worden kunnen worden dat ze hun idool hadden ontmoet!

PvdA Rotterdam © 2005 - Disclaimer - Powered by SWIS Webbeheer