Gemeente Someren



* Unieke verzameling bomen in De Heihorsten
* Enquête over vrijwilligersvriendelijk gemeentelijk beleid
* Voorkom overlast van honden

Eerste project van start:
Unieke verzameling bomen in De Heihorsten

Op zaterdag 10 maart is gestart met de aanleg van een arboretum in De Heihorsten. Deze unieke collectie van bomen is het eerste concrete project dat in het kader van het nieuwe toeristisch-recreatieve gebied De Heihorsten wordt uitgevoerd. De verzameling is afkomstig van de Stichting Bomen Peelland.

De Heihorsten
Eén van de speerpunten van de reconstructie is om het gebied De Heihorsten, gelegen tussen Someren-Dorp en natuurgebied de Strabrechtse Heide, te ontwikkelen tot toeristisch-recreatief gebied. Uitgangspunt hierbij is dat (nieuwe) recreatieve ontwikkelingen een bijdrage leveren aan het behoud en de versterking van de landschappelijke kwaliteiten en (potentiële) natuurwaarden.

Het arboretum is een project dat hier prima in past. De bomenverzameling komt naast de voormalige Keelvenboerderij aan de Provincialeweg. Het te realiseren arboretum vindt plaats op een terrein van ongeveer 5 hectare.

Arboretum
Een arboretum is een verzameling van bomen waarin wordt gestreefd naar het behoud van een zo volledig mogelijk aantal soort bomen met de daarbij behorende variëteiten. De verzameling bomen in het op te richten arboretum binnen De Heihorsten bestaat uit essen en lijsterbessen. Het streven is om in tien jaar tijd uiteindelijk meer dan 200 soorten lijsterbessen en 150 soorten essen in het arboretum te verzamelen. Doordat lijsterbessen een relatief korte levensduur als boom hebben, zullen uiteindelijk alleen de essen in het arboretum overblijven.

Collectie
De verzameling bomen is in de jaren 1993-2005 opgebouwd door Harrie van de Haterd uit Helmond. Sinds zijn overlijden in 2005 wordt de verzameling beheerd en verder uitgebreid door de Stichting Bomen Peelland. Harrie van de Haterd was een vakman op het gebied van boomkwekerij en bosbeheer. Voor zijn werkzaamheden ontving hij van de Nederlandse Dendrologische Vereniging de prestigieuze Doorenboschpenning. Daarnaast is de verzameling aangemeld bij de Koninklijke Vereniging Boskoopse Culturen om deel uit te gaan maken van de Nederlandse Planten Collecties.

Om de unieke verzameling niet verloren te laten gaan is de Stichting Bomen Peelland op zoek gegaan naar een geschikte locatie voor een arboretum. De natte grond van De Heihorsten biedt de Stichting volop mogelijkheden om de reeds bestaande collectie van lijsterbessen en essen de komende jaren verder uit te breiden.

De eerste boom werd, onder het toeziend oog van Willy van der Vorst, geplant door wethouder Anja Thijs en Nol van de Haterd, zoon van Harrie van de Haterd

Eerste boom
De eerste boom werd, onder het toeziend oog van Willy van der Vorst, geplant door wethouder Anja Thijs en Nol van de Haterd, zoon van Harrie van de Haterd. Later deze maand zullen nog 80 bomen volgen.

Boomfeestdag
Aangezien een arboretum ook een educatief karakter heeft, start deze educatie al bij het planten van de bomen. Daarom is ervoor gekozen om rondom de boomfeestdag basisschoolleerlingen een groot aantal bomen te laten planten op het te realiseren arboretum.


In het kader van pilot Onbeperkt Vrijwilligerswerk: Enquête over vrijwilligersvriendelijk gemeentelijk beleid

Het gemeentelijke subsidiebeleid en vergunningenbeleid is niet altijd vrijwilligersvriendelijk. Soms kost het vrijwilligers veel tijd en moeite om een subsidie of vergunning te krijgen. De voorwaarden zijn onduidelijk, het is niet bekend dat bepaalde vergunningen aangevraagd moeten worden of dat er subsidiemogelijkheden zijn. De gemeente Someren wil dit probleem aanpakken en neemt daarom deel aan de pilot Onbeperkt Vrijwilligerswerk van de landelijke stichting MOVISIE. Een onderdeel van deze pilot is een schriftelijke enquête die vorige week aan alle vrijwilligersorganisaties in Someren is verstuurd.

Aanbevelingen vrijwilligersnota
Tijdens het opstellen van de nota vrijwilligersbeleid in 2001 hebben er gesprekken plaatsgevonden met vrijwilligers in Someren. Op basis van deze gesprekken zijn er een aantal aanbevelingen opgenomen in de nota. De meeste aanbevelingen zijn inmiddels gerealiseerd. Zo is er een steunpunt vrijwilligers opgericht, is een vrijwilligersverzekering afgesloten, worden cursussen op het gebied van
deskundigheidbevordering georganiseerd, ondersteunt het steunpunt bij het vinden van vrijwilligers en wordt er veel gepubliceerd over vrijwilligerswerk.

Vrijwilligersvriendelijk beleid
Veel zaken dus die bereikt zijn in het belang van de vrijwilliger. Aan één aandachtspunt is nog onvoldoende aandacht besteed namelijk het vrijwilligersvriendelijk subsidie- en vergunningenbeleid. Voor het organiseren van activiteiten zijn vrijwilligersorganisaties soms afhankelijk van gemeentelijke subsidies en / of hebben ze een vergunning nodig om activiteiten te kunnen organiseren.

De gemeente Someren wil graag haar subsidie- en vergunningenbeleid verbeteren om het aanvragen van subsidies en vergunningen te vergemakkelijken. Samen met MOVISIE, een landelijk kenniscentrum op het gebied van maatschappelijke ontwikkeling, worden de knelpunten op deze terreinen aangepakt.

Schriftelijke enquête
Onderdeel van de te ondernemen acties is een schriftelijke enquête. Afgelopen week hebben alle vrijwilligersorganisaties in Someren een brief met een vragenlijst ontvangen. In deze enquête worden vragen gesteld over knelpunten en ondersteuningswensen van vrijwilligersorganisaties op het gebied van wet-en regelgeving. Mede op basis van de reacties kan de gemeente vervolgens haar gemeentelijk beleid vrijwilligersvriendelijk aanpassen. Deelname aan de enquête wordt daarom ook zeer op prijs gesteld.

Geen enquête ontvangen?
Mocht uw organisatie geen brief ontvangen hebben, en u wenst toch deel te nemen aan de enquête, dan kunt u contact opnemen met Ilse van Leeuwen van de afdeling Welzijn (tel. 0493-494888, e-mail i.vanleeuwen@someren.nl). Ook voor vragen kunt u bij haar terecht.

Voorkom overlast van honden

Hondenpoep en loslopende honden staan steevast in de top drie van ergernissen. Ook bij de gemeente Someren komen hierover regelmatig meldingen binnen. In dit artikel vragen wij iedere hondenbezitter extra aandacht te besteden aan het naleven van de regelgeving voor honden om bovengenoemde ergernissen tot een minimum te beperken.

In de Algemene Plaatselijke Verordening van de gemeente Someren staan een aantal verplichtingen waar hondenbezitters zich aan dienen te houden. Deze hebben vooral betrekking op het opruimen van hondenpoep, het aanlijnen en de verboden gebieden voor honden.

Hondenpoep opruimen

* Binnen de bebouwde kom moet u overal hondenpoep opruimen. Een uitzondering hierop zijn de hondenuitlaatplaatsen (HUP). Hier geldt géén aanlijnverplichting en géén opruimverplichting. De eigenaar dient wel in de nabijheid van de hond te blijven.
* Wanneer u met uw hond binnen de bebouwde kom loopt, dient u een schepje, zakje of een ander opruimmiddel bij te hebben. Dit om de hondenpoep op te ruimen en in de eerste de beste vuilnisbak te deponeren.

Hond aan de lijn
Binnen de bebouwde kom bent u verplicht uw hond(en) aangelijnd te hebben.

Verboden gebieden

De wens van de gemeente Someren en veel inwoners is dat het openbaar gebied vrij is van hondenuitwerpselen. Om te voorkomen dat kinderen tijdens het spelen hondenpoep tegen komen, zijn de parken en speelterreinen aangewezen als verbodsgebieden voor honden. Dit kunt u zien aan de borden die er bij de toegangen naar deze terreinen zijn geplaatst: verboden voor honden.

verkeersbord Verboden voor honden

Hondenpenning

Als u in de bebouwde kom woont, moet(en) uw hond(en) voorzien zijn van de gemeentelijke hondenpenning. U moet uw hond(en) dan ook aanmelden voor hondenbelasting. Indien u uw hond nog niet heeft aangemeld voor de hondenbelasting kunt u dit doen door het meldingsformulier in te vullen en te retourneren naar de afdeling belastingen van de gemeente Someren. Ook als er wijzigingen optreden in het aantal honden (hond verkocht of overleden) dient u daarvan een bewijs te overleggen. Tevens moet u de hondenpenning inleveren.

Boetes
Bij het niet naleven van de regelgeving heeft Justitie de volgende bedragen vastgesteld;

hondenpoep niet opruimen

75,00;
hond in verbodsgebied (speelterreinen en parken) 75,00; hond niet aan de lijn binnen de bebouwde kom 50,00; hond niet aan de lijn op een speelterrein, speelplaats e.d. 75,00; indien de hond niet is voorzien van de gemeentelijke hondenpenning, mits u daaraan moet voldoen, bepaalt de Officier van Justitie de hoogte van de boete;
indien u binnen de bebouwde kom géén schepje, zakje of een ander opruimmiddel bij heeft, bepaalt de Officier van Justitie de hoogte van de boete.

Behalve de politie kan ook de BOA (Buitengewoon Opsporingsambtenaar) deze boetes opleggen.

Verantwoordelijkheid
Heeft of neemt u een hond, neem dan ook de verantwoordelijkheid hiervoor zodat u andere inwoners géén overlast bezorgt. Laten we er samen voor zorgen dat de honden geen overlast bezorgen.

Vragen of meldingen

* Meldingen over overlast kunt u tijdens kantooruren van het gemeentehuis doorgeven aan de afdeling gemeentewerken via het telefoonnummer:
0493-494888.


* Voor vragen kunt u tijdens kantooruren van het gemeentehuis contact opnemen met de Buitengewoon Opsporingsambtenaar van de gemeente Someren,
de heer C. Jacobs. Telefoonnummer: 0493-494888.