Gemeente Heerlen

Selectieve besluitenlijst collegevergadering 20 maart 2007

2007/6194 Wijzigingen bijzondere bijstandsbeleid naar aanleiding van het Meerjarig Bestuurlijk Programma Het college heeft besloten het bijzondere bijstandsbeleid op verschillende onderdelen aan te passen.
. Voor chronisch zieken en gehandicapten wordt categoriale bijzonder bijstand ingevoerd. Deze regeling geldt voor mensen jonger dan 65 die chronisch ziek en/of gehandicapt zijn en die een inkomen hebben op of iets boven bijstandsniveau. Op jaarbasis kunnen zij een bedrag van 150 euro aanvragen ter compensatie van de extra kosten die zij maken door hun ziekte.
. Door de herinvoering van de 'glijdende schaal' wordt bijzondere bijstand ook toegankelijk voor mensen met een inkomen net iets boven bijstandsniveau.
. Vreemdelingen die zich tijdelijk of permanent in Nederland willen vestigen moeten een verblijfsvergunning aanvragen. Onder bepaalde voorwaarden kunnen zij zich na verloop van tijd laten naturaliseren tot Nederlander. In beide gevallen zijn voor de behandeling van aanvragen legeskosten verschuldigd. Dit geldt ook voor de verlenging van een reeds verleende verblijfsvergunning. Deze kosten worden nu weer vergoed door de gemeente Heerlen. Nu het college het nieuwe beleid heeft vastgesteld moet de gemeenteraad nog een besluit nemen over de financiering van dit nieuwe beleid.


---- --