Gemeente Heerlen

Leerbedrijf nieuwe stijl; Arbeidscontract voor uitkeringsgerechtigden

De gemeente Heerlen start op 1 mei 2007 met het Leerbedrijf nieuwe stijl. In deze nieuwe opzet van het Leerbedrijf kunnen uitkeringsgerechtigden een opleiding volgen tot Toezichthouder of Beveiliger. Daartoe krijgen zij een tijdelijk arbeidscontract voor tenminste één jaar bij een re-integratiebureau en een extra beloning in de vorm van 100 euro per maand. De medewerkers van het oude Leerbedrijf gaan over naar het Leerbedrijf nieuwe stijl.

In mei 2005 startte Heerlen met het Leerbedrijf: een werk- en leerproject voor Heerlense bijstandsgerechtigden. Het doel was om mensen met een uitkering een kans te geven op regulier werk en extra aandacht voor de veiligheid in de binnenstad.

Bestaansrecht
Na twee jaar is het bestaansrecht bewezen en wordt het Leerbedrijf geprofessionaliseerd. Dit gebeurt vooral omdat het huidige college niet blij was met de situatie dat mensen in het Leerbedrijf moesten werken met behoud van hun uitkering. Met de wijzigingen die nu worden doorgevoerd is volgens het college dan ook sprake van een Leerbedrijf dat naar tevredenheid van alle partijen kan functioneren. Voor deelnemers aan het Leerbedrijf nieuwe stijl ligt de nadruk nog steeds op uitstroom. Wanneer dat niet meteen lukt kunnen ze tijdelijk worden ingezet bij bureau Handhaving.

Nieuwe stijl
In het Leerbedrijf nieuwe stijl kunnen de deelnemers kiezen tussen twee opleidingen: toezichthouder Bureau Handhaving of Beveiliger. In deze trajecten doen de deelnemers werkervaring op en krijgen ze een werkritme. Ook worden ze gekoppeld aan speciaal hiervoor opgeleide mentoren die hen individueel begeleiden. Als de opleiding succesvol is afgerond krijgen de deelnemers een plaats als Toezichthouder bij Bureau Handhaving. Dit jaar gaat het om maximaal 20 personen op een totaal van 40 Toezichthouders. Opgeleide beveiligers kunnen na hun opleiding aan de slag bij particuliere beveiligingsorganisaties.

HEERLEN, 20 maart 2007
Concernstaf Communicatie
M. Leurs
(045) 560 40 70
persvoorlichting@heerlen.nl


-----------------------
b e r i c h t

p e r s


---- --