Gemeente Lelystad

Gemeentelijke visie vestigingsbeleid bedrijven

De gemeente Lelystad heeft in haar nota Gemeentelijke Visie Vestigingsbeleid inzicht willen geven in de manier waarop zij invulling geeft aan al bestaande en toekomstige werklocaties en het beleid dat daarin tot resultaat moet leiden.

In de nota wordt een koers uitgezet die past binnen de kaders van het provinciale locatiebeleid.

Lelystadse ambities

De Lelystadse ambities bestaan uit twee delen. Allereerst het handhaven en verder versterken van de kernkwaliteiten ruimte, groen en water en tegelijkertijd de potenties van de stad op het gebied van de werkgelegenheid verstevigen. Het gaat daarbij met name om de groei van het aantal fulltime arbeidsplaatsen, gekoppeld aan de groei van de stad in de komende jaren. In dat groeimodel spelen de wensen van de inwoners, het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties een rol.

Samenleving

Het college wil Lelystad verder uitbouwen naar een vitale, dynamische en volledige samenleving en dan is het noodzakelijk om meer en hoger gekwalificeerd werk aan de stad te binden. Daartoe moet actief worden ingespeeld op kansen in de markt.

Dat de markt nu veelal op eigen initiatief vestigingslocaties selecteert is een trend waarop Lelystad haar wervingsmethodiek moet baseren. Daarom wil het college een gedifferentieerd aanbod van vestigingslocaties in de stad waardoor vrijwel ieder bedrijf zich binnen de bestaande randvoorwaarden op elk moment snel in de stad kan vestigen.

Ruime opzet stad

De ruime opzet van de stad biedt daarbij kansen voor met name bedrijvigheid die relatief een groot ruimtebeslag vragen. Daarom zet Lelystad in op het versterken en uitbreiden van het zogenoemde industrieel-logistieke complex. Sectoren die daarvan deel uitmaken zijn productiebedrijven, transport en logistiek, groothandel en landelijk opererende dienstverlening.

Bedrijvenparken

Bedrijvenparken als Oostervaart Oost, Larserpoort en Flevopoort hebben daarvoor ruimte op voorraad, terwijl de mogelijke uitbouw van Lelystad Airport in de directe omgeving van de luchthaven mogelijkheden zal bieden. Ook de ontwikkeling van een grootschalig bedrijventerrein (Flevokust) ten behoeve van watergebonden bedrijvigheid is in de visie opgenomen. De marktvraag zal leading zijn bij het uitgiftetempo. Belangrijk is tevens de verruiming van de mogelijkheden voor kantoorlocaties op de bestaande bedrijventerreinen onder meer langs de autoweg A6.

Kantoorlocaties Stadshart

Wezenlijk onderdeel van de visie is de ontwikkeling van kantoorlocaties in en rond het Stadshart. Daar zijn mogelijkheden voor ontwikkelaars nabij het station Lelystad Centrum. De metamorfose van het Stadshart moet daarnaast leiden tot de toevoeging van omstreeks 6.000 m2 winkelvloeroppervlak waarbij de modebranche de boventoon voert.


---