VVD


20-3-2007

Behandeling wetsvoorstel Vazalo

De VVD fractie in de Eerste Kamer stemt als enige tegen het wetsvoorstel Vazalo

Behandeling in de Eerste Kamer van het initiatief wetsvoorstel van Saskia Noorman-den Uyl, Wet voorzieningen arbeid en zorg, Vazalo, derde termijn.

In dit wetsvoorstel, dat een lange voorgeschiedenis kent, wordt voorgesteld om alleenstaande ouders, die afhankelijk zijn van de bijstand en alleenstaande ouders, die tot 115% van het minimumloon verdienen, een inkomenstoeslag te verstrekken als zij in deeltijd gaan werken, om bijstandouders uit de bijstand te halen. De VVD heeft dit vanaf de aanbieding van het wetsvoorstel in de Tweede Kamer geen goed idee gevonden: een bijdrage uit de ene wet wordt ingewisseld voor een inkomenstoeslag uit een andere wet en daar maken bovendien ook niet-bijstandsgerechtigden gebruik van. De kosten werden door Staatssecretaris Hans van Hoof als buitensporig hoog gezien - de indiener had daar een ander scenario voor.

Aanvankelijk heeft de indiener het voorstel aangehouden omdat het duidelijk was dat CDA, VVD, D66 en LPF zouden tegenstemmen. Na de val van het kabinet is in de `grote stemmingsnacht' van 31 oktober 2006het wetsvoorstel op de rol gezet en aangenomen: D66 viel af. Bij de directe plenaire behandeling in de Eerste Kamer, die met stoom en kokend water door Hannie van Leeuwen was aangevraagd, bleek dat ook het CDA inmiddels vòòr de wet was. De behandeling is 28 november 2006 geschorst om toch nog een schriftelijke vragenronde van de Commissie in te lassen. Deze schriftelijke vragen zijn nog beantwoord door de oorspronkelijke indiener en Staatssecretaris Hans van Hoof. Op 20 maart 2007 was de indiener gewisseld (Saskia Noorman-den Uyl is geen Tweede Kamerlid meer) en uiteraard was er een andere Staatssecretaris. Saskia Noorman mocht wel, bij grote uitzondering, als adviseur nog enige woorden spreken. Al met al heeft de hele procedure rond deze wet, zeker in de Eerste Kamer, geen schoonheidsprijs verdiend en de gebeurtenis heeft (nogmaals) aangetoond dat het CDA, zeker in de laatste periode van het vorige kabinet, geen betrouwbare coalitiepartner was.

Elsabe Kalsbeek-Schimmelpenninck van der Oije heeft de bezwaren die de VVD fractie had en heeft tegen het wetsvoorstel nogmaals uiteengezet:


- `verkeerde' wet voor inkomensondersteuning


- Hoge kosten, omdat ook niet bijstandgerechtigden er gebruik van kunnen maken, die dus geen besparing op de bijstand opleveren


- In verhouding hoge kosten voor het opzetten van een nieuw systeem van de Belastingdienst/Toeslagen en aanpassing van het systeem van de gemeenten


- Door wisselende inkomsten zal de doelgroep steeds wisselen van bijstandsuitkering naar Vazalo-toeslag, wat inkomensonzekerheid geeft (`duiventil effect')


- Geen sollicitatieplicht voor een hele baan, alleen toestemming voor een deeltijdsbaan


- Door de veranderende conjunctuur, meer kansen voor kleine banen, is een dergelijke maatregel niet (meer) nodig.

De nieuwe Staatsecretaris heeft het wetsvoorstel niet ontraden. Het wetsvoorstel is aangenomen (bij afwezigheid van D66 en LPF) en met alleen de VVD als tegenstem. Het zal echter nog wel enige tijd duren voordat de wet wordt ingevoerd aangezien er eerst nog een experiment/ pilot gedaan zal worden of het voorgestelde wel effect heeft....Ook dat vindt de VVD fractie een heilloze weg.