Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Haarlemse Montessorischool maakt kennis met SpeelZ leskist

De Haarlemse Montessorischool heeft afgelopen donderdag als eerste school in Nederland kennisgemaakt met de schaakmaterialen uit de SpeelZ leskist. Schaaktrainster Arlette van Weersel gaf twee demonstratieclinics aan ongeveer zestig kinderen in de leeftijd van zes tot twaalf jaar.

Tijdens deze clinics kregen de kinderen een les uit stap 1 en werden alle materialen uit de SpeelZ leskist uitgeprobeerd. Vooral de verwerkingsspelletjes, zoals de schaakpuzzels en het memoryspel sloegen goed aan. Zelfs kinderen die van te voren nog nooit van schaken hadden gehoord, waren na afloop van de les erg enthousiast.

Doordat de verwerkingsspelletjes geschikt zijn voor verschillende leeftijden en sterktes, kon elk kind op zijn eigen manier kennis maken met het schaakspel. Bij de jongere kinderen was het memoryspel erg in trek, terwijl de gevorderde kinderen zich al aan de matpuzzels wilden wagen.

Op de knieën om Arlette heen

Tijdens de demonstratielessen waren vertegenwoordigers van NOC*NSF aanwezig om na te gaan of scholen en vooral de kinderen wel op schaken zitten te wachten. Zij zagen dat de kinderen razend enthousiast waren en vol energie met het spel aan de slag gingen.

Het memoryspel was erg populair

Ook de docenten waren erg over het lespakket te spreken. De angst dat scholen tegenwoordig met lespakketten worden overvoerd bleek niet terecht. Een kant en klaar pakket zoals SpeelZ die biedt wordt maar zelden aangeboden. De kosten die aan het uitvoeren van SpeelZ zijn verbonden (een leskist voor tien kinderen kost EUR 125,-) vormen geen drempel. Scholen hebben daar een budget voor.

Kortom, met de inhoud van de leskist zit het wel goed. De kinderen zijn enthousiast en er zit voor alle leeftijden wat bij. Al met al was het voor iedereen een geslaagde dag.

Schaken is leuk denken

---

Belastingopgaven KNSB verzonden

Op vrijdag 16 maart heeft het bondsbureau van de KNSB de overzichten van de belastingopgaven verzonden aan degenen die in 2006 betaald werk voor de KNSB hebben verricht. Heeft u geen bericht van ons ontvangen en denkt u dat er wel een opagve moet worden gedaan, neem dan contact op met het bondsbureau van de KNSB. De onbelaste vrijwilligersvergoeding over 2006 bedraagt EUR 1500. U kunt het bondsbureau telefonisch bereiken op 023-5254025.
---

Michaltsjisjin bereidt vrouwentop voor op EK in Dresden

De Sloveense grootmeester en schaaktrainer Adrian Michaltsjisjin is op dit moment in Nederland om diverse spelers uit de nationale vrouwentop te trainen. Hij gaat aan de slag met Zhaoqin Peng, Tea Lanchava, Bianca Muhren, Petra Schuurman en Arlette van Weersel. Deze speelsters zullen meespelen in het Europees Kampioenschap dat op 2 april in de Duitse stad Dresden van start gaat. Naast zijn werk voor de KNSB traint Michaltsjisjin ook de schaakvereniging HMC in Den Bosch en voert hij enkele activiteiten uit voor het servicepunt Zuid.
---

4e Nederlands Congres voor Sportbestuurders

NIEUWEGEIN - Tijdens het vierde Nederlands Congres voor Sportbestuurders, een initiatief van het vakblad SPORT Bestuur & Management, NOC*NSF, Ernst & Young en Stichting Sport en Zaken, staat innovatie centraal. Deze vierde editie vindt plaats op zaterdag 21 april 2007 te Arnhem en biedt een unieke combinatie van actuele thema's, topsprekers, voorbeelden uit de praktijk en gelegenheid tot het leggen van contacten met collega's!

Vorig jaar tijdens het derde Nederlands Congres voor Sportbestuurders stond de nota 'Tijd voor Sport' van het Ministerie van VWS centraal. Eén van de speerpunten uit de nota vormt het moderniseren van het aanbod van sportverenigingen. De sportvereniging van de toekomst wordt uitgedaagd om een laagdrempelig, attractief sportaanbod te verzorgen waarbij continuïteit is gewaarborgd. Zulke vernieuwingen vragen veel van verenigingen die voornamelijk door vrijwilligers worden georganiseerd. Daarom staat zaterdag 21 april in het teken van wat innovatie voor de sport, de sportvereniging en voor de bestuurders betekent.

Het vierde Nederlands Congres voor Sportbestuurders is bedoeld voor bestuurders van sportverenigingen, medewerkers van sportbonden, beleidsmedewerkers van gemeenten en provincies, verenigingsadviseurs en medewerkers en adviseurs van sportstimuleringsorganisaties.

Datum en locatie:
Zaterdag 21 april 2007, 09.00 - 19.30 uur
Hotel en Congrescentrum Papendal te Arnhem

Voor meer informatie is een uitgebreide congresbrochure beschikbaar (tevens digitaal). Deze is aan te vragen bij de Academie voor Sport, Beleid & Management, Thera van Bockel (congresassistente), telefoonnummer: 030 602 80 95, email: academiesbm@arko.nl. Alle informatie is ook te vinden op www.sport.nl/vereniging/bestuur.
---