Gemeente Breda

Voorlopig geen concrete oplossing voor algenprobleem de Kuil

Het inpakken van fosfaat op termijn mogelijke oplossing

Er kunnen voorlopig geen maatregelen uitgevoerd worden om het probleem met blauwalgen in zwemplas de Kuil bij Prinsenbeek op te lossen. Wel haalt waterschap Brabantse Delta voorafgaand aan het komende zwemseizoen de door wind aangedreven watermengers uit de Kuil. In de toekomst is het wellicht mogelijk om het fosfaat op de bodem van de Kuil de veroorzaker van blauwalgenbloei te binden met aluminium. Dat blijkt uit een onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van waterschap Brabantse Delta en de gemeente Breda. De resultaten van het onderzoek zijn besproken met de dorpsraad Prinsenbeek.

Fosfaat inpakken

De belangrijkste oorzaak van de bloei van blauwalgen is fosfaat. Dat is een meststof die in de bodem van de Kuil voorkomt. Een mogelijke oplossing die op termijn uitgevoerd kan worden is het binden van deze meststof met aluminium. Dit inpakken van het fosfaat voorkomt dat fosfaten zich vanaf de bodem verspreiden over het water en zo algenbloei veroorzaken. Op dit moment zijn er twee proefprojecten met deze methode in voorbereiding in Nederland en Duitsland. In het onderzoeksrapport wordt geadviseerd eerst de resultaten van deze proefprojecten af te wachten en dan te overwegen of deze methode in de Kuil toegepast zou kunnen worden.

Watermengers

In 2006 is voor het eerst sinds jaren de Kuil niet gesloten als gevolg van blauwalgenoverlast. Vorig jaar is ook een proef gedaan met het uitschakelen van de door de wind aangedreven mengers in het midden van de Kuil. Deze mengers zijn in 1996 geplaatst om de waterlagen met verschillende temperaturen en zuurstofgehalten te mengen en zo algenbloei tegen te gaan. Het waterschap concludeert dat de mengers geen bijdrage meer leveren aan de vermindering van het blauwalgenprobleem. De blauwalgensoorten die de laatste paar jaar voor problemen zorgen worden door de mengers juist over de waterplas verspreid. Daarom haalt het waterschap voorafgaand aan het zwemseizoen 2007 de mengers uit de Kuil.

Zwemplas ook in 2007 open

Zwemplas de Kuil gaat ook dit jaar tijdens het zwemseizoen gewoon weer open. Net als voorgaande jaren meet het waterschap de zwemwaterkwaliteit. De provincie, die verantwoordelijk is voor het zwemwater in Noord-Brabant, kan op basis van de meetresultaten van het waterschap besluiten om de Kuil tijdelijk te sluiten om de veiligheid van de zwemmers te garanderen.

Breda, 20 maart 2007