Gemeente Hoorn


Hoorn vraagt oordeel bedrijven en inwoners over de gemeente

20 maart 2007 - De gemeente Hoorn doet mee aan grootschalig kwaliteitsonderzoek. Deze week stuurt de gemeente Hoorn vragenlijsten naar 1.200 willekeurig gekozen adressen in de stad.

Staat van de gemeente Het gemeentebestuur van Hoorn vindt het belangrijk te weten wat inwoners, bedrijven en instellingen van de gemeente vinden. Hoe denken zij over hun woonomgeving? Wat is hun oordeel over het gemeentebestuur? Wat vinden zij van de gemeentelijke regels? Hoe ervaren zij de dienstverlening door de ambtenaren?

Hoorn doet samen met 27 andere gemeenten mee aan het onderzoek De staat van de gemeente. Dit is een benchmarkonderzoek, ontwikkeld op initiatief van de Vereniging van Gemeentesecretarissen en de Vereniging Nederlandse Gemeenten. Het wordt uitgevoerd door een samenwerkingsverband van de bureaus PON, BMC en Deloitte. Het gaat om het oordeel van de burger over de gemeente, bezien vanuit een zestal burgerrollen: kiezer, klant, onderdaan, partner, wijkbewoner en belastingbetaler.

De enquête is een van de manieren om er achter te komen hoe de inwoners over de gemeente denken. Ook de bezoekers van het stadhuis krijgen een vragenlijst voorgelegd. Deze richt zich onder meer op de dienstverlening aan de balies. De deelnemers kunnen beide vragenlijsten zowel op papier als op internet invullen. Begin april krijgen 2.000 bedrijven en instellingen het verzoek een korte internetvragenlijst in te vullen. Eind april begint de verwerking van de onderzoekgegevens.

Resultaten
Op 3 september 2007 worden de resultaten van het onderzoek openbaar gemaakt, onder andere op de website www.watdoetjegemeente.nl. Hierbij is het mogelijk de Hoornse resultaten te vergelijken met die van andere gemeenten die evenals Hoorn aan de benchmark hebben meegedaan.

Het gemeentebestuur van Hoorn hoopt dat veel inwoners, instellingen en bedrijven aan het onderzoek meedoen, zodat het een zo representatief mogelijk beeld oplevert. Hierdoor kan de gemeente de dienstverlening nog verder optimaliseren.

Wie meer over het benchmarkonderzoek De staat van de gemeente wil weten, kan een kijkje nemen op www.staatvandegemeente.nl. Op deze website zijn rapporten van voorgaande onderzoeken te raadplegen.