Gemeente Geldrop-Mierlo


Belastingen

LOKET VAN A TOT Z: GEMEENTELIJK MELDPUNT DISCRIMINATIE

De gemeente heeft na overleg met het Adviespunt Discriminatie Zuidoost-Brabant in Eindhoven besloten om per 1 maart 2007 een lokaal meldpunt in te stellen voor het indienen van klachten of meldingen van discriminatie. Discriminatie is "het maken van onderscheid op grond van niet relevante kenmerken of het anders behandelen van iemand of groepen van mensen op grond van kenmerken die er niet toe doen".

MELDPUNT DISCRIMINATIE
Het meldpunt discriminatie is ondergebracht bij het Loket van A tot Z in het gemeentehuis.
Het loket fungeert als frontoffice en heeft een doorverwijsfunctie naar het Adviespunt Discriminatie Zuidoost Brabant in Eindhoven. Dit bureau neemt de klachten of meldingen vervolgens in behandeling. Burgers kunnen dus bij het loket terecht om hun melding of klacht aan te geven en te bespreken. Vervolgens wordt deze geregistreerd en in overleg met de cliënt doorgestuurd naar het Adviespunt Discriminatie. Van hieruit wordt contact opgenomen met de cliënt om de klacht verder af te handelen.

GRONDEN VAN DISCRIMINATIE Gronden van discriminatie die het Adviespunt onderscheidt zijn: godsdienst, levensovertuiging, politieke overtuiging, ras, geslacht, nationaliteit, hetero- of homoseksuele gerichtheid, burgerlijke staat, handicap/chronische ziekten, leeftijd, arbeidsduur, dienstverband met bepaalde of onbepaalde tijd, antisemitisme en overige.

WAAROM EEN GEMEENTELIJK MELDPUNT? De landelijke monitor rassendiscriminatie bevestigt het al jaren bestaande beeld dat de aangifte en meldingsbereidheid onder slachtoffers van discriminatie laag is. Door het instellen van een gemeentelijke meldpunt hoopt de gemeente dat haar burgers eerder geneigd zijn om klachten of meldingen van discriminatie te doen.

VOORLICHTINGSMATERIAAL ANTIDISCRIMINATIE Binnenkort verschijnt er een brochure over de mogelijkheden voor burgers om klachten en meldingen neer te leggen. Deze brochure geeft ook inzicht over de wijze waarop deze klachten en meldingen in het vervolgtraject worden behandeld.

BEREIKBAARHEID LOKET VAN A TOT Z Openingstijden en bereikbaarheid: o Geldrop: maandag t/m vrijdag van 9.00-12.30 uur. o Mierlo: maandag, dinsdag en donderdag van 9.00-12.30 uur. Voor een bezoek aan ons loket hoeft u tijdens openingstijden geen afspraak te maken. Als u niet in de gelegenheid bent om tijdens openingstijden langs te komen, kunt u een afspraak maken voor een bezoek in de middag, of een bezoek aan huis. Telefonisch is het loket iedere werkdag bereikbaar van 9.00-12.30 uur en van 13.30-17.00 uur (behalve op vrijdagmiddag) via telefoonnummer (040) 289 39 80.