KEMA onderzoekt energievoorziening voor The World

20.03.2007 / 17:05 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Kema

Kema

Betrouwbaarheid elektriciteitsnet essentieel

Voor de kust van Dubai verrijst een uniek eilandenrijk in de vorm van de wereldkaart. Diverse speciale hoogspanningskabels zullen voor de energievoorziening vanaf de vaste wal naar een netwerk op de eilanden zorgen. Het lokale energiebedrijf DEWA heeft gevraagd om het gehele conceptuele ontwerp van de elektrische infrastructuur op te stellen.

De kuststrook van Dubai is beperkt en huizen aan het water zijn populair. De projectontwikkelaar Nakheel is gespecialiseerd in offshore bouwprojecten. Na het overweldigende succes van twee de inmiddels wereldberoemde Palm-projecten, kunstmatig opgespoten land in zee in de vorm van een palmboom-, wordt nu een project gerealiseerd dat nog meer tot de verbeelding spreekt. Projectontwikkelaar Nakheel heeft het Nederlandse Baggerbedrijf van Oord opdracht gegeven om op vier kilometer uit de kust 300 eilanden op te spuiten die samen vamuit de lucht gezien de wereldkaart vormen. De circa 300 eilanden van The World zijn te koop voor privépersonen en grote investeerders en ontwikkelaars. De eerste eilanden zullen in 2008 gebouwd gaan worden.

Het bouwen van een energiecentrale zo ver uit de kust is extreem duur en zou kostbare grond innemen. Ook de levering van brandstof, geluidsoverlast en uitlaatgassen pleiten niet in het voordeel van een lokale centrale.Voor de energievoorziening zijn de eilanden hoofdzakelijk afhankelijk van de elektriciteit die vanaf het vasteland naar de eilanden wordt getransporteerd.. De betrouwbaarheid van de kabelinfrastructuur aan een geïsoleerde gemeenschap is daarom van het grootste belang.

De opdracht aan KEMA om het concept voor een betrouwbaar kabelnet te ontwerpen is mede gebaseerd op de brede ervaring van KEMA met hoogspanningskabels. De specifieke kennis over onderwater kabels onder andere door de betrokkenheid van KEMA bij vergelijkbare projecten als de kabel onder de Westerschelde en tussen Den Helder en Texel, als mede de ervaring met offshore windparken hebben voor DEWA de doorslag gegeven KEMA de opdracht te gunnen.

De hoofdtransportkabels vanaf de kust zullen bestaan uit 132 kV-kabels van vier kilometer die op een diepte van 20 meter onder de zeespiegel komt te liggen. Deze kabels die ter plekke binnen The World een ring vormen, vertakken zich via transformatorstations in zeekabels van 11kV tot 33 kV naar alle eilanden.
Naar verwachting is het gehele conceptuele ontwerp in het tweede kwartaal van 2007 gereed.

KEMA

KEMA is een adviesbureau voor de energiewereld en gespecialiseerd in business en technische consultancy, operationele ondersteuning, meten en inspecteren, testen en certificeren. De klanten van KEMA zijn bedrijven in de energieketen, investeerders, overheden, industrieën met een eigen elektrische infrastructuur en industriële grootverbruikers van energie, toeleveranciers van de energiesector, fabrikanten van elektrische apparatuur en retailers. Het bedrijf werkt met ca. 1.400 medewerkers vanuit 20 landen wereldwijd.