Gemeente Sittard-Geleen


AKKOORD OVER MARKTPLAN

Sittard-Geleen, 16 maart 2007 - Het college van B&W wil afzien van een volledige herinrichting van de Markt. Dit betekent geen nieuwe bestrating, geen nieuwe bomen en geen nostalgische fontein. Om de veiligheid op de Markt bij calamiteiten te garanderen is een veiligheidszone vastgelegd, die vrij moet blijven voor hulpdiensten. Deze zone bepaalt de indeling van de markten, de omvang en de plaats van de terrassen van de aanliggende cafés.

Wethouder Ruud Guyt en Jos Roijen, voorzitter van de Stichting Ondernemers van de Markt, hebben overeenstemming over deze aanpak. Wethouder Guyt : "Ik ben verheugd dat de heer Roijen, namens de ondernemers, de conclusies van ons college als resultaat van de vele gesprekken onderschrijft". Jos Roijen: "Zowel de gemeente als de ondernemers zijn verantwoordelijk voor de veiligheid van mensen. Dat dit soms tot discussies voert is niet geheel uit te sluiten, dit is zelfs goed. Ook ik ben blij dat wij voor wat betreft de veiligheidszone tot overeenstemming zijn gekomen. Onze wensen betreffende de zaterdagmarkt heeft de gemeente goed opgepakt door akkoord te gaan met proefopstellingen zodat én de horeca ondernemer, de marktkooplieden én de gemeente de beste opstelling kunnen kiezen".

De ondernemers van de Markt in Sittard en de gemeente hebben de afgelopen maanden intensief overleg gevoerd over de herinrichting van de Markt. Aanleiding voor het vaststellen van veiligheidszones was een inspectierapport van de brandweer. De veiligheidszone is vastgelegd voor de donderdagmarkt, de zaterdagmarkt en voor de overige dagen zonder evenementen. De veiligheidszone tijdens de donderdagmarkt is inmiddels ingevoerd. Voor de zaterdagmarkt zullen twee proefopstellingen uitgeprobeerd worden, binnen de beperkingen van de veiligheidszone. Voor 1 april 2007 is de indeling van de terrassen bekend.

Daarnaast worden alleen kleinere ingrepen, waaronder het terugplaatsen van twee historische lantaarns, uitgevoerd. In de aanbevelingen zijn door gemeente en ondernemers van de markt afspraken vastgelegd over het bepalen van de eisen betreffende het terrasmeubilair, fietsen over de markt, stallen van fietsen, bereikbaarheid voor taxi's, pasjessysteem, bluswater en afvalverwijdering.


---




Gemeente Sittard-Geleen