VVD


20-3-2007

Europarlement gaat Europees Hof opheldering vragen over procedure nieuwe bagageregels

Het Europees Parlement heeft vanmorgen besloten dat het via het Europees Hof van Justitie opheldering wil over de sinds 6 november geldende nieuwe regels voor het vervoer van vloeistoffen in handbagage.

Vloeistoffen, gels en crèmes (bijv. lenzenvloeistof, tandpasta, parfum en mascara) mogen alleen nog worden meegenomen in verpakkingen van max. 100 ml. Deze artikelen moeten gezamenlijk worden verpakt in een doorzichtig, hersluitbaar plastic zakje van max. 1 liter. Zo niet, dan worden ze weggegooid.

Het EP steunt ("voegt zich " in juridische termen ) in een zaak waarin een Oostenrijkse rechter prejudiciële vragen stelt aan de Europese rechter. Deze Oostenrijkse rechter vraagt zich namelijk af of de nieuwe regels wel rechtsgeldig zijn als ze niet zijn gepubliceerd in het Publicatieblad van de Europese Gemeenschappen.

Jeanine Hennis-Plasschaert heeft de zaak als eerste in het EP aangezwengeld door middel van haar schriftelijke vragen van 16 november jl.: "Ik ben blij dat het Parlement hiertoe besloten heeft. Met stijgende verbazing volgde ik afgelopen oktober via de media de nieuwste plannen in de strijd tegen het terrorisme. Een nietszeggende verordening met een geheime annex die ertoe heeft geleid dat sinds 6 november 2006 vloeistoffen nog maar zeer beperkt in de handbagage mogen worden meegenomen in een afsluitbaar transparant plastic zakje van maximaal 1 liter. Luchtpassagiers die afhankelijk zijn van medicijnen mogen deze meenemen voor zover nodig tijdens de vlucht. Deze passagiers dienen hiertoe wel een ´bewijs´ bij zich te dragen. En als bij aankomst blijkt dat de bagage weer is achtergebleven, dan heb je pech. Je zal maar afhankelijk zijn van zware medicatie."

"Op geen enkele manier wordt aangegeven waar passagiers eventueel een klacht kunnen indienen bij verkeerd handelen van bewakingspersoneel. Op geen enkele manier is er vooralsnog sprake van een eenduidige uitleg in de 27 lidstaten. Wordt in lidstaat A mozzarella als verdacht beschouwd, in lidstaat B levert het geen problemen op."

"Duidelijk is dat de maatregelen verre van waterdicht zijn. Ik probeer het iedere keer weer, op willekeurige luchthavens, en nog steeds lukt het om een fles parfum en/of anderszins van 200 ml door de controle te krijgen zonder gebruik te maken van het gewraakte afsluitbare transparante plastic zakje van maximaal 1 liter. "

Hennis-Plasschaert: " Democratische maatschappijen zijn open samenlevingen. Dat open karakter maakt ze aantrekkelijk en succesvol, maar helaas ook kwetsbaar. De neiging om de kwetsbaarheid voor terroristische aanslagen te verkleinen door de samenleving wat meer regels op te leggen en wat minder privacy te gunnen lijkt dan ook voor veel mensen in eerste reactie begrijpelijk. Maar waar ligt de grens? De rede lijkt soms ver te zoeken. Natuurlijk, de dreiging van het terrorisme mag niet worden onderschat. Niets ontbreekt echter duidelijker in de discussie dan inzicht in de -veronderstelde- effectiviteit. De grote vraag is dus of alle genomen (en nog beoogde) maatregelen ons werkelijk extra veiligheid opleveren? Of wordt er vooral een vorm van duurbetaalde schijnveiligheid en een heleboel irritatie gecreëerd? "