#start

Stadhoudersplantsoen 12
Postbus 29739
2502 LS Den Haag
Tel. 070 - 370 87 08
Fax 070 - 370 84 44
Email hpa@hpa.agro.nl

Persbericht

akkerbouwproductschappen

Persbericht 20 maart

Regels over voedings- en gezondheidsclaims nog niet helder

Het is niet voor alle voedings- en gezondheidsclaims klip en klaar helder of ze straks nog zijn toegestaan. Er bestaan bij de levensmiddelensector nog veel vragen over de nieuwe EU-regels, die eind 2006 zijn gepubliceerd. Er is dan ook behoefte aan een praktische uitwerking van de regels, bleek vandaag op de themamiddag van de Productschappencommissie LevensmiddelenWetgeving (PLW) in Den Haag.

Op de bijeenkomst werd nog eens onderstreept dat er in de praktijk enorm veel vragen zijn over de interpretatie van de claimsverordening. Het aantal aanmeldingen voor de themamiddag oversteeg het aantal van 180 beschikbare plaatsen. Ook dat maakt duidelijk dat de levensmiddelensector worstelt met de nieuwe EU-verordening over voedings- en gezondheidsclaims.

Regelgeving over het gebruik van claims voor levensmiddelen is nieuw. Bovendien blinkt de claimsverordening niet uit in helderheid. Welke claims mogen straks nog worden gebruikt als de nieuwe claimsverordening in werking treedt? Is de claim die nu op een product wordt gebruikt dan nog wel toegestaan? Mag een bepaald product eigenlijk wel een claim dragen?

Met de themamiddag van 20 maart kwam de PLW tegemoet aan veel vragen. Vertegenwoordigers van overheid en bedrijfsleven gaven een toelichting op de claimsverordening. Wat staat er in, wat zijn de overgangstermijnen en wat zijn de consequenties ten aanzien van het huidige gebruik van claims. Welke procedures moeten worden gevolgd om claims op een door de EU vast te stellen lijst te krijgen? Een panel besprak een aantal generieke gezondheidsclaims vanuit voedingskundige visie, wetenschappelijk inzicht, praktische aanpak en consumenten oogpunt. De bijeenkomst gaf veel antwoorden, maar riep weer nieuwe vragen op. Verdere uitwerking van de regels naar de praktijk is dan ook noodzakelijk, waarbij voor de bedrijven zelf ook veel werk aan de winkel is.

Meer informatie en uitleg over de claimsverordening is te vinden op de website van de PLW, www.plw.nl.