Nederlandse Tafeltennisbond


Mindervalide sporters presteren zeer goed in Jordanie.

20-03-2007
Tonnie Heijnen heeft een keurige derde plaats behaald in de open klasse. Zowel Ronald Vijverberg als Tonnie Heijnen gingen goed van start. Ronald Vijverberg won vier keer op rij en speelde tegen Chao Qun Ye uit China zijn beste wedstrijd. Ronald anticipeerde goed op de gevaarlijke fh topspin en wist met de backhand regelmatig te versnellen. Met een 3-1 winst bereikte Ronald de halve finale. Tonnie Heijnen bereikte de halve finale door respectievelijk te winnen van Man Zhou Li uit China, Francois Serginat (Frankrijk), Marc Le Doux uit België en Pavel Loukianov uit Rusland. Met name de laatste wedstrijd was een fel bevochten overwinning. Loukianov speelde met veel rotatie maar had behoorlijk last van de bh korte noppen van Heijnen (Tonnie wint met 3-2 en bereikte ook de laatste vier).

In de halve finale waren de beide Nederlandse spelers vrij kansloos. Ronald Vijverberg trad aan tegen de voormalig paralympisch kampioen Ivan Karabec uit Tsjechië. Het ging eenvoudig weg te snel voor Ronald en met 3-0 werd hij terug verwezen naar de strijd om de 3^e en 4^e plek.

Ook Tonnie Heijnen kon geen potten breken tegen de latere winnaar Ma Lin in China. In de rally was het verschil minder groot, echter de service eerste bal bleef moeilijk controleer baar. Het was uiteindelijk Tonnie Heijnen die in een onderling duel Ronald Vijverberg van het podium afhield.

Daarna verraste Gerben Last vriend en vijand met het behalen van een zilveren medaille. Na een afwezigheid van dik twee jaar op het internationale podium maakte Gerben een indrukwekkende comeback. In de poule wedstrijden trad Last in zijn eerste partij aan tegen Jaroslow Cieslar uit Tsjechië. Hoewel Gerben nog enigszins gespannen was werd de zege met 3-1 veiliggesteld.

De partij tegen Emil Gubica was een formaliteit. Daarna trad Last aan tegen de huidige nummer 5 van de wereld Yuriy Shchepanski uit de Oekraïne. Gerben Last kwam met 2-1 achter, maar in de vijfde game was het Gerben die de partij dicteerde (11-6 winst). In de kwart finale werd relatief eenvoudig gewonnen van Gyula Zborai uit Tsjechië. In de halve finale was Vadim Kubov het volgende slachtoffer. Gerben Last ontregelde de aanval van de Oekraïner en wist zijn favoriete fh goed in stelling te brengen (winst 3-0). In de finale verloor Gerben Last van de huidige nummer twee van de wereld Ma Lin uit China. Het verlies was terecht maar minder groot dan verwacht. In de eerste game kreeg Last 4 gamepunten maar kon de gamewinst niet binnenhalen. Ook in de derde game waren er mogelijkheden (8-6 voorsprong). Het zilver is een eerste stap richting het einddoel "de Paralympische spelen in Beijing in 2008".

Nico Blok bleef in zijn poulewedstrijden vrij eenvoudig overeind. Eerst werd gewonnen van Eugincy Ruzazntsev uit Rusland. Ook in de tweede partij ondervond Nico Blok weinig problemen (3-0 winst tegen Raimondo Alecci uit Italië).De aansluitende winst tegen Rungroi Thainyom uit Thailand was een knappe overwinning. Met name de variatie was een struikelblok voor de Thai. In de halve finale moest Blok het onderspit delven tegen Vjekoslow Gregorevic uit Kroatië. Nico startte goed en nam een 2-0 voorsprong. Gregorevic paste zijn tactiek aan en kwam sterk terug en won alsnog met 3-2. De strijd om de derde plaats was eenrichtingsverkeer. Nico zette vanaf het begin druk en won relatief eenvoudig met 3-0 het brons tegen Emaneul Dalpan uit Frankrijk.

Nico Blok en Harold Kersten behaalden vervolgens goud in de Heren klasse 6. In de poulewedstrijden bleven de Nederlanders ongeslagen met winst op Rusland 2, Frankrijk en Kroatië. Tot twee toe was het dubbel de beslissende factor. In de finale was dit niet anders. Nadat Nico Blok de stand had gelijk getrokken door een verdiende 3-0 winst op Buzin werd wederom het dubbel een beslissende factor. Na het eerst game verlies waren het Harold Kersten en Nico Blok die het spel dicteerden. Harold Kersten kon het aansluitend niet bol werken en verloor met 3-1. In de beslissende vijfde partij was het wederom Nico Blok die met veel vairatie en met lef de zege veilig stelde. Goud voor Nederland!

Gerben Last, Ronald Vijverberg en Tonnie Heijnen bereikten tenslotte de finale in de Heren klasse 9 na winst op Jordanië, Oekraïne en Italië.

Met name de wedstrijd tegen Oekraïne was moeilijk. Gerben Last wist een 0-2 achterstand tegen Kubov om te buigen tot een 3-2 winst. Het dubbel ging verloren maar door winst van wederom Last en Tonnie Heijnen werd de zege veilig gesteld.

Tegen Italië speelden Ronald Vijverberg en Gerben Last. Na winst van Last en winst in het dubbelspel serveerde Ronald Vijverberg de Italiaan volledig zoek en haalde de winst binnen. In de halve finale werd met 3-0 gewonnen.

Dit betekende dat de finale tegen China gespeeld moest worden. Nederland verloor een beetje geflatteerd met 3-0. Gerben Last was een van de weinigen die tegen Ma Lin serieus tegenstand kon bieden. Bij een 2-1 achterstand in games kwam Last op 10-7 voor. Ma Lin moest tot het uiterste gaan en won alsnog met 3-1. Ook Ronald Vijverberg verloor nipt van Xiao Lei Lu (11-9 in de vijfde game). Het dubbel ging met 3-1 verloren. Last en Heijnen kwamen met 2-0 acher maar kwamen goed terug. De vierde game ging met 11-9 verloren en Nederland behaalde een keurige zilveren medaille.