Ingezonden persbericht


PERSBERICHT, Amsterdam, 20 maart 2007

AWARE-monitor 2007: therapeuten verwachten grote toename psychische klachten

Maar liefst 94% van de Nederlandse psychiaters en psychologen verwacht de komende drie jaren een grote toename van psychische klachten. De grootste stijging zien zij bij dementie, depressiviteit en alcoholverslaving. Dit blijkt uit de AWARE-monitor 2007, een onderzoek van AWARE Psychologie. Dit nieuwe publieksblad ligt op 22 maart in een oplage van 30.000 in de winkel.

Vrijwel alle psychiaters en psychologen (94%) verwachten in de periode tot 2010 een grote stijging van het aantal mensen met een psychische aandoening. De top 5 van de AWARE-monitor bestaat uit:
1. Dementie en aanverwante amnestische en cognitieve stoornissen. Deze groep klachten werd door 46% van de therapeuten genoemd als grootste stijger. Bij deze categorie gaat het om mensen die verward zijn en moeite hebben met waarnemen, oriëntatie, denken en het geheugen. Ouderen met Alzheimer vormen een belangrijk deel van deze groep.
2. Depressiviteit en manisch-depressiviteit, samen de stemmingsstoornissen. Deze werden door 45% van de psychiaters en psychologen genoemd. Binnen de stemmingsstoornissen ziet bijna driekwart (73%) van de therapeuten de grootste stijging bij depressiviteit.
3. Verslaving aan middelen, genoemd door ruim eenderde (36%) van de therapeuten. Binnen deze categorie gaat het met name gaat om alcohol (44%), cannabis (18%) en 'sedativum, hypnoticum of anxiolyticum' (16%). Deze laatste drie zijn kalmeringsmiddelen, gebruikt bij slapeloosheid en angsten.
4. Persoonlijkheidsstoornissen, zoals de borderline, de narcistische of de afhankelijke persoonlijkheidsstoornis. Deze werden genoemd door 33% van de respondenten.
5. Angststoornissen, genoemd door 32%. Dit zijn met name paniekstoornissen, fobieën en posttraumatische stressstoornissen.

Verklaring
Bij dementie is de verklaring het simpelst. Deze aandoening komt vooral voor bij ouderen en Nederland vergrijst. Bij depressies en verslavingen is het lastiger. De oorzaken van een depressie liggen meestal in een combinatie van erfelijke aanleg, ingrijpende gebeurtenissen (zoals verlies van een naaste of een scheiding) en onverwerkte traumatische jeugdervaringen. Deze factoren kunnen leiden tot langdurige stress, die de kans op een depressie verhoogt. Bij verslaving aan middelen als alcohol, cannabis en kalmeringsmiddelen speelt stress eveneens een rol. Mensen die langdurig last hebben van stress nemen vaak hun toevlucht tot middelen die de scherpe kantjes van hun dagelijks leven eraf halen. Ook bij angststoornissen en een persoonlijkheidsstoornis als borderline is er een relatie met langdurige stress. Verder is de mens weerbarstiger dan de officiële indeling binnen de psychiatrie. Mensen hebben vaak last van verschillende soorten psychische klachten. Zo komt de combinatie van depressie en verslaving veel voor. De uitslag van deze enquête suggereert dus dat psychiaters en psychologen een toename zien van klachten die samenhangen met langdurige stress. Blijkbaar denken zij dat de spanningen in de maatschappij groter worden en dat veel mensen hier last van krijgen.

De therapeuten is ook gevraagd naar andere belangrijke ontwikkelingen binnen hun vakgebied. De psychiaters noemen het meest de invloed van genetica, zoals de erfelijkheid van psychiatrische stoornissen, en de marktwerking in de gezondheidszorg, waarover de meesten negatief zijn. De psychologen voorzagen vooral ontwikkelingen rond opvoeding en onderwijs en specifieke klachten van ouderen.

De AWARE-monitor is gebaseerd op een representatieve enquête die begin januari is ingevuld door 448 psychiaters en psychologen.

Voor mee informatie: Wijnand van Dijk, hoofdredacteur AWARE: 020 696 63 49 (uitgeverij Benecke) of 06 25 01 45 84.