Stichting Natuur en Milieu

Natuur en Milieu stapt naar de rechter

20 maart 2007 - Hoogovens in IJmuiden (Corus) krijgt in de nieuwe milieuvergunning grotendeels de vrije hand om het milieu te vervuilen. In de nieuwe milieuvergunning van de provincie Noord-Holland mag Corus grote hoeveelheden schadelijke stoffen uitstoten, waaronder fijn stof, stikstofoxides (NO ), zwaveloxides (SO ), fluorides, zware metalen, PAKs en dioxines. Zo mag Corus vijftig tot honderd keer meer dioxines zeer giftige en kanker-verwekkende stoffen uitstoten dan een middelgrote afvalverbrandingsinstallatie.

Verder houdt de vergunning geen rekening met de gevolgen van deze vervuiling voor het waardevolle Noord-Hollands Duinreservaat. Stichting Natuur en Milieu heeft daarom vandaag bij de rechter een beroep ingediend tegen het verlenen van de milieuvergunning voor Corus.

In het kader van de Europese milieurichtlijn IPPC (Integrated Polution and Prevention Control) moeten de milieueisen in vergunningen van alle grote industriële bedrijven uitgaan van de best beschikbare technieken. Bedrijven moeten hier voor 31 oktober 2007 aan voldoen. De provincie Noord-Holland houdt Corus duidelijk de hand boven het hoofd door te lage eisen te stellen én Corus meer tijd te geven om maatregelen in te voeren dan de EU voorschrijft. Daardoor lopen mensen in de omgeving langer gezondheidsrisicos. Kwetsbare natuurgebieden in de duinen zullen door vervuiling en verzuring verder aftakelen.

De hoogovens van Corus zijn de grootste bron van dioxines, cadmium, lood en kwik in Nederland. Sinds 2000 is de uitstoot van kwik, cadmium en lood door Corus fors toegenomen. De toegestane uitstoot van kwik in de nieuwe vergunning is zelfs hoger dan de maximaal beoogde uitstoot van kwik voor héél Nederland. De uitstoot van dioxines mag even groot zijn als de uitstoot van 50-100 middelgrote
afvalverbrandingsinstallaties. Ook voor fijn stof-vervuiling is Corus een belangrijke bron. De sinterfabriek bevat een volkomen achterhaalde rookgasreiniging (Corus is de enige in Europa, die deze techniek nog toepast) en is de grootste stofbron van Nederland.

Hiermee is de mythe doorgeprikt dat Corus IJmuiden de schoonste en modernste staalfabriek van Europa zou zijn. Natuur en Milieu vindt dat Corus aan de hedendaagse maatstaven moet voldoen. Het is onbegrijpelijk dat de provincie Noord-Holland de te hoge uitstoot van gevaarlijke stoffen toestaat. Een toets op de negatieve effecten van de vervuiling op de natuur ontbreekt in de ver-gunning, evenals eisen voor lood, zink, chroom, arseen en koper. Natuur en Milieu heeft daarom vandaag bij de Raad van State beroep ingediend en gevraagd het besluit van de provincie te vernietigen.

Publicatiedatum: 20-03-2007