Hoogheemraadschap van Rijnland


kopsloten Aalsmeer

Structurele oplossing baggerprobleem kopsloten Aalsmeer

Persbericht, 20 maart 2007

De bestuurders van het hoogheemraadschap van Rijnland, de gemeente Aalsmeer en de provincie Noord-Holland ondertekenden op dinsdag 20 maart een convenant voor het onderhoud van de zogenoemde kopsloten. Dit zijn de doodlopende sloten, waar bagger zich ophoopt en een open verbinding hebben naar de Ringvaart van de Haarlemmermeer. De ophoping van bagger zorgt o.a. voor stankoverlast en verminderende waterafvoer. In het convenant is de structurele oplossing voor de problematiek vastgelegd: het hoogheemraadschap van Rijnland neemt het baggeren van de kopsloten over van de onderhoudsplichtigen.

In Aalsmeer speelt het probleem met kopsloten al enkele decennia. In 2001 zijn de sloten gebaggerd om vervolgens te werken aan een structurele oplossing. De kopsloten bevinden zich in het gebied tussen de Ringvaart in de Haarlemmermeer en de Oosteinderweg, de Dorpstraat en de Uiterweg. Kopsloten kenmerken zich door de snelle aanwas van bagger in de kopeinden van de sloten. Op dit moment zijn de omwonenden die direct aan de doodlopende sloot wonen onderhoudsplichtig. Dit betekent ondermeer dat ze verantwoordelijk zijn voor het schoonhouden van de sloot, de beschoeiing en het dagelijks onderhoud.

Structurele oplossing

Door samen met de provincie en de gemeente de handen ineen te slaan is een structurele oplossing gevonden: Rijnland neemt het baggeren van de kopsloten over. De onderhoudsplichtigen blijven verantwoordelijk voor de beschoeiing en het dagelijks onderhoud (maai- en krooswerk). De overname van Rijnland gebeurt pas nadat de kopsloten opnieuw op diepte zijn gebracht. Een ander onderdeel van de structurele oplossing is de strengere controle van de provincie op de vaarsnelheden in de Ringvaart.

Het opnieuw op diepte brengen van de kopsloten brengt kosten met zich mee. Op dit moment zijn de exacte kosten nog niet bekend. Een waterbodemonderzoek moet meer duidelijkheid geven. Dit onderzoek is gepland in de eerste helft van 2007. De verdeling van de kosten is al wel bekend. Vanwege de snelle aanwas van bagger mogen de onderhoudsplichtigen niet volledig verantwoordelijk worden gesteld. Rijnland neemt als waterbeheerder een derde van de kosten op zich, de provincie als vaarwegbeheerder van de Ringvaart een derde en het laatste deel wordt in rekening gebracht bij de onderhoudsplichtigen.

Informatieavonden

De onderhoudsplichtige betalen een derde deel van de kosten. Het uiteindelijke bedrag is afhankelijk van de hoeveelheid bagger in (het deel van) de kopsloot. De kosten worden op maat berekend. In april organiseren de drie partijen twee informatieavonden. Op deze avonden wordt de onderhoudsplichtigen meer verteld over de structurele oplossing, de planning en de kostenverdeling.

Meer informatie

Meer informatie over dit onderwerp kunt u krijgen bij Corinne de Nijs van de afdeling Communicatie van het hoogheemraadschap van Rijnland, telefoon 071-3063408.
'Droge voeten, schoon water!'