Gemeente Hoorn


Verkeerstellingen rond de Roode Steen

20 maart 2007 - Ter voorbereiding op het verkeersbesluit tot afsluiting van de Roode Steen gaan B en W in het komende zomerseizoen de verkeersbewegingen rond de Roode Steen goed in kaart brengen.

Tijdens het feestjaar Hoorn 650 vinden er diverse evenementen plaats, hetgeen gepaard gaat met afsluiting van het plein en dat maakt tellingen van het verkeer onder verschillende omstandigheden mogelijk. Er komt geen proefafsluiting. De huidige horeca-afsluiting (vrijdag en zaterdag van 22.00 tot 03.00 uur) blijft bestaan. Naar verwachting gaat de procedure voor het verkeersbesluit in het derde kwartaal van 2007 van start en is van afsluiting op zijn vroegst in 2008 sprake. B en W melden dit in een brief aan de PvdA-fractie, die vragen heeft gesteld over een mogelijke proefafsluiting in 2007.

In 2004 is de Roode Steen een maand lang volledig afgesloten geweest voor gemotoriseerd verkeer. Deze afsluiting gold 24 uur per dag, 7 dagen in de week en strekte zich uit tot delen van het West, het Grote Oost en de Kerkstraat.
De gemeente moest de afsluiting van de rechter ongedaan maken, omdat het verkeersbesluit op een aantal punten onvoldoende onderbouwd was:
* er is onvoldoende aangegeven welke verkeerskundige belangen in het geding waren om het plein af te sluiten;
* er is onvoldoende gemotiveerd waarom het plein zou moeten worden afgesloten vanwege haar multifunctionele karakter. De functie van het plein, de functie van de weg en de relaties daartussen moeten ook vastliggen in beleids- en bestemmingsplannen, zoals het horecabeleid;

* nadelige gevolgen voor bewoners en ondernemers in het gebied zelf en de directe omgeving zijn onvoldoende afgewogen en gecompenseerd.

B en W willen het te nemen verkeersbesluit beter uitwerken en met recente cijfers onderbouwen. De tellingen zullen inzicht geven in de effecten op de verkeersstromen op momenten dat de Roode Steen afgesloten is. Het derde kwartaal van 2007 lijkt een goed moment, omdat de besluitvorming over de horeca-nota alsmede het nieuwe verkeersplan voor de binnenstad afgerond zou moeten zijn.