Gemeente Goedereede


Persbericht Slijkgat wordt dieper

SLIJKGAT WORDT DIEPER

Goedereede, 20 maart 2007,

Eind november 2001 kwam het Akkoord Alders tot stand. Daarin verplichtte de gemeente Rotterdam zich om het Slijkgat op een nautische of gegarandeerde diepte van 5,5 -NAP te brengen. Die verplichting ging over op het Havenbedrijf Rotterdam.

Het Havenbedrijf houdt het Slijkgat echter tot nu toe op een nautische diepte van 5 meter. Een nautische diepte van 5,5 meter -NAP is echter voor de scheepvaart en niet in de laatste plaats voor de Goereese vissersvloot van groot belang. Daarom voerde Rijkswaterstaat in het kader van het instellen van het zeereservaat een zogenaamde voortoets uit. Met de toets werd onderzocht wat de effecten zijn van de extra verdieping of extra stort van materiaal in de Voordelta. Het resultaat daarvan is dat er geen belangrijke effecten te verwachten zijn.

Naar aanleiding van de uitkomst van de voortoets had burgemeester G.J. van de Velde-de Wilde van de gemeente Goedereede op 7 maart 2007 een gesprek met het Havenbedrijf Rotterdam over het verdiepen van het Slijkgat. Tijdens die bespreking gaf het Havenbedrijf Rotterdam aan dat zij de procedure op zal starten om de vaargeul te verdiepen.

Daarmee is een belangrijke stap gezet om te komen tot de verdieping van het Slijkgat naar een nautische diepte van 5,5 meter -NAP, hetgeen voor de scheepvaart en met name voor de vissersvloot van Goedereede goed nieuws is.

Download het PDF document van het persbericht